Piratjagt hjælper ikke det digitale musiksalg

Salget af digital musik vokser kun langsomt, trods hårdhændet indsats over for ulovlig distribution.

Foto: MARIO ANZUONI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nye tal fra musikindustriens internationale organisation, International Federation of the Phonographic Industry, der viser udviklingen.Sidste år steg salget af digital musik verden over med 4,6 milliarder dollar eller seks procent. Det kan lyde som en pænt resultat, men det er faktisk en halvering af vækstraten for 2009, som var 12 procent. Og dét tal var igen en halvering fra de 25 procent, som musiksalget voksede med i 2008.

"Ved indgangen til 2001 er digitalt pirateri og manglen på tilstrækkelige redskaber til at begrænse det stadig den største trussel mod de kreative branchers fremtid," siger IFPIs direktør, Frances Moore, til Financial Times i dag.Musiksalget er således i færd med at stagnere trods fremvæksten af omkring 400 webbutikker med lovlig digital musik, og trods skrappere lovgivning i flere lande. Således har Frankrig, Irland og Sydkorea sidste år indført lovgivning, der gør det muligt at tvinge internetudbydere til at gribe ind over for ulovligt download af musik.

Ifølge IFPI er en af konsekvenserne, at færre kunstnere end tidligt får globale gennembrud, hvilket for eksempel kan ses på den omsætning, som går til debuterende kunstnere bladnt de 50 bedst sælgende CDer. Tallet var sidste år kun en fjerdedel af, hvad det var i 2003.