Piratindustrien blomstrer

Over de seneste fem måneder er i gennemsnit et skib om ugen blevet kapret i Adenbugten. Det viser nye tal fra Danmarks Rederiforening.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af en snes krigsskibe i Adenbugten er det lykkedes for somaliske pirater at kapre 20 handels- og fiskeskibe i Adenbugten over de seneste fem måneder. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Rederiforening. Vicedirektør i rederiforeningen Jan Fritz Hansen siger, at det viser, at problemet langt fra er løst.

- Det er også derfor, vi mener, at Danmark skal sende et nyt orlogsfartøj med helikopter derned så hurtigt som muligt for at hjælpe med at beskytte handelsskibene. Den sikre sejladskorridor fungerer bedre, og uden krigsskibe i området ville der være kapret flere skibe. Piraterne tjener millioner på deres industri, og kan bruge pengene til at opruste endnu mere, siger Jan Fritz Hansen.

Optællingen af kaprede skibe er sket siden den 7. november, hvor det dansk-drevne Clipper-skib CEC Future blev kapret i Adenbugten. I alt har piraterne siden kapret 33 skibe - og heraf de 20 i det område, hvor krigsskibene overvåger den såkaldte sikre zone.

14 af de 33 skibe er frigivet, og det har været en fed forretning for piraterne.

- De har fået et sted mellem 100 og 140 millioner kroner i løsesum, siger Jan Fritz Hansen. Det er i gennemsnit en "indtægt" på 20-30 millioner kroner om måneden. Indimellem koster sørøverindustrien dog nogle pirater livet.

Det skete, da franske og amerikanske specialtropper i påsken befriede gidsler fra en fransk yacht og kaptajnen fra containerskibet Maersk Alabama.

Over 200 søfolk er i øjeblikket gidsler på 18 kaprede skibe. Af opgørelsen fremgår det, at piraterne også bruger kaprede skibe som såkaldte moderskibe for at nå langt til havs i jagten på nye ofre.

Fem dansk-drevne og -ejede skibe har været kapret siden sommeren 2007.

/ritzau/