Piratindgreb får bovskud inden affyring

Ingen skal udelukkes fra Internet, fordi de kopierer film og musik ulovligt, er den danske holdning - både i Europa-Parlamentet og i Videnskabsministeriet. EU-forslag dømmes derfor til at gå planken ud.

Piratkopiering af film og musik er ulovlig, men måden at forhindre det på er ikke at udelukke folk fra Internet, er Danmarks holdning. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det ryger ud igen! Det er ikke OK at dele filer ulovligt, slet ikke, men det er ude af proportioner at fratage folk deres adgang til Internet.«

Det siger det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose.

To parlamentsudvalg har tidligere på ugen drøftet forslaget, som lægger op til, at man får to advarsler, hvis man tages i at hente eller sende ulovligt kopieret film- og musikmateriale via Internet. Tredje gang skal Internet-udbyderen trække stikket ud, og man bliver forment adgang til nettet.

For voldsomt indgreb

Parlamentsudvalgene har sendt forslaget videre, men inden Europa-Parlamentet i anden halvdel af september skal træffe den endelige afgørelse, vil der være faldet så mange fra, at forslaget vil falde, forudser Christel Schaldemose.

»Det er langt fra sikkert, at det bliver vedtaget. Vor gruppe er meget imod og har bedt EUs juridiske tjeneste om at se på det. Der er ingen tvivl om, at den franske præsident Nicolas Sarkozy ønsker det vedtaget, men der er folk i både den konservative og liberale gruppe, som kaldet det fuldstændigt absurd og vil have meget svært ved at støtte det. Det er ganske enkelt et for voldsomt indgreb i folks personlige rettigheder,« siger hun til Business.dk.

Dansk afvisning

Danmark vil bestemt heller ikke stemme for at kunne trække stikket ud på piratkopisterne.

»Danmark kan ikke støtte sådan et forslag, som vi bestemt ikke er begejstret for. Tiden frem til afstemningen vil vise, at det forslag ikke vil få sin gang på jorden,« siger chefkonsulent i Videnskabsministeriet, Jakob Juul.

800 briter får første advarsel

Den franske præsident har direkte støttet det hårde indgreb, som især plade- og filmbranchen har lobbyet hårdt for at få vedtaget.

Det mærker 800 briter nu. De har nemlig fået brev fra udbyderen Virgin Media med en advarsel om, at det ikke må hente ulovlige musikfiler via fildelingsnet. Og den britiske pladebranches organisation, BPI, forventer at sende »tusinder flere breve« af sted.

BPI vil gerne have alle britiske Internet-udbydere til at gå med i ordningen med »tre-advarsler-og-så-er-det-ud«, hvor hammeren falder tredje gang, og så ryger netforbindelsen. Og BPI er parat til at gå rettens vej, hvis ikke Internet-udbyderne selv tager affære.

Oprørte kunder

Flere modtagere af brevene er oprørte over beskyldningerne.

»Jeg føler mig forrådt. Jeg var af den opfattelse, at jeg betalte Virgin Media penge for at holde min Internet-forbindelse beskyttet og sikker,« siger en kunde til BBC Online.

Virgin Media fastholder, at brevene lige nu blot er et led i en oplysningskampagne, og at ingen bliver koblet af nettet. Virgin Media har 3,8 millioner kunder.