Piratfilm og gratis serier er stadig guf for de unge

Selvom lovlige tjenester som Netflix vinder frem, ser mange danskere tv-serier og film ulovligt på nettet.

Blandt de unge i alderen 18 til 29 år streamer hver tredje ofte eller af og til film eller serier ulovligt på internettet. Arkivfoto Free/Colourbox.com Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langt fra alle kan stå for fristelsen, hvis de kan få fingrene i en spritny biograffilm eller tv-serie helt uden beregning.

En opgørelse fra revisionsfirmaet Deloitte viser således, at hver sjette dansker ofte eller af og til bruger ulovlige tjenester på nettet til at streame tv, tv-serier eller film.

Blandt de unge i alderen 18 år til 29 år er den ulovlige streaming mere udbredt. Her er det hver tredje, der henter spillefilm eller serier fra lyssky tjenester.

Ifølge medieanalytiker Claus Bülow Christensen fra Zibra Digital Media Group er de unge overrepræsenteret blandt brugerne af piratfilm og -tv, fordi deres købekraft generelt er mindre end ældre danskere.

Desuden har de formentligt færre moralske skrubler og mere teknisk snilde.

»Men man skal være opmærksom på, at det ofte er folk, der i forvejen bruger penge på at gå i biografen eller har et abonnement hos Netflix eller HBO, som kan finde på at hente noget ulovligt på nettet,« siger Claus Bülow Christensen.

Han har i anden sammenhæng undersøgt folks brug af ulovlige streamingtjenester. Og selvom lovlige tjenester som netop amerikanske Netflix og HBO får flere brugere, forventer han, at ulovlig streaming fortsætter.

»Med bare en lille smule motivation til at hente materiale ulovligt kan man lynhurtigt på nettet finde opskrifter på, hvor og hvordan man gør. Eller så har man nogle venner eller venners venner, der gør det og kan vejlede,« siger Claus Bülow Christensen.

»Det ser totalt håbløst ud at komme ulovlig streaming til livs.«

Claus Bülow Christensen opfordrer alligevel lovlige udbydere af film, serier og tv til at gøre det så enkelt, hurtigt og billigt som muligt at få adgang til deres produkter. På den måde kan de bedre konkurrere med pirattjenesterne og tiltrække seere.

»Når der er mange barrierer, øges tilbøjeligheden til at streame ulovligt,« siger han.

»Medieindustrien står over for store strukturelle udfordringer, der kræver, at man finder nye måder at gøre tingene. Det er for eksempel ikke optimalt at leje film ud til 40 kroner på nettet, blot fordi det var prisen i gamle dage i Blockbuster.«

Mange forbrugere gider ikke den form for udlejning, mener analytikeren. Ifølge Claus Bülow Christensen er abonnementstjenester som Netflix til gengæld vejen frem.