Piraters retssikkerhed skal forbedres

Video-transmitterede grundlovsforhør ombord på danske krigsskibe kan blive virkelighed under en kommende regering.

Søværnets Operative Kommando styrer den danske indsats mod pirater fra kontrolbunkeren i Havreballeskoven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt

Både Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten er indstillet på at forbedre behandlingen af de pirater, som Danmark pågriber ud for Somalias kyst. Det siger de fire partier, efter jurister i går beskyldte Danmark for at bryde den Europæiske Menneskeretskonvention, når danske krigsskibe tilbageholder pirater i både 30 og 40 dage, uden at de bliver stillet for en dommer, skriver Information.

I Danmark må der højst gå 24 timer, før en anholdt skal fremstilles i grundlovsforhør.

»Vi skal gøre vores yderste for at overholde de internationale konventioner, som Danmark har underskrevet,« siger John Dyrby fra Socialdemokraterne til Information.

Han mener, at en mulig løsning kan være at etablere videolink til de danske krigsskibe, så det bliver muligt at afholde grundlovsforhør, mens de formodede pirater befinder sig på åbent hav. Det er et løsningsforslag, som også SF synes godt om.

»Danmark skal overholde konventionerne, og videotransmitterede retsmøder kunne være en måde at løse problemet på,« siger Holger K. Nielsen til Information.

Radikale Venstres Lene Loklint er helt enig og mener også, at det er et problem, den nye regering skal se på.

»Der er noget, der tyder på, at vi er på kant med konventionerne, så det må vi have kigget nærmere på.«

Enhedslistens nyudnævnte restordfører Pernille Skipper lover, at der bliver rettet på forholdene hurtigt:

»Det er en menneskeret, at anholdte skal stilles for en dommer inden for kort tid,« siger hun og bebuder, at Enhedslisten vil kræve, at den kommende justitsminister inden udgangen af oktober fremlægger »et sæt helt klare retningslinjer og nye arbejdsgange, der skal sikre, at mistænkte pirater bliver stillet for en dommer inden for en rimelig tid«.