Pirateri på laveste niveau i fem år

Rederier verden over var mindre ramt af pirateri i 2012, end tilfældet har været længe, meddeler International Maritime Bureau, der arbejder for bekæmpelse af alle former for kriminalitet til søs, i en rapport onsdag.

Det internationale samfunds indsats har været det med til at gøre det svært for piraterne ved Somalias kyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMED DAHIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge International Maritime Bureau (IMB) var pirataktiviteterne - med 297 angreb mod skibe - nemlig på det laveste niveau i fem år sidste år, særligt på grund af et stort fald i piratangreb ud for Somalias kyst.

I 2011 var tallet på 439 angreb, og dermed faldt antallet med godt 32 pct. i 2012. Særligt i Somalia og Adenbugten, hvor rederierne har haft massivt fokus på sikkerheden, faldt piratangrebene kraftigt. 75 skibe blev angrebet her i 2012 mod 237 i 2011.

På globalt plan blev 174 skibe opbragt, 28 blev kapret, mens der også blev skudt mod 28. Samtidig har IMB registreret 67 forsøg på angreb i 2012.

Antallet af søfolk, der blev taget som gidsler ombord på skibe faldt til 585 personer fra 802 i 2011, fremgår det af rapporten, der også afslører, at 26 søfolk blev kidnappet for at fremtvinge løsepenge, mens seks personer blev dræbt og 32 såret.

Derfor opfordrer IMB - trods tilbagegangen i angreb - fortsat til stor forsigtighed blandt rederierne.

- IMB's pirateri-tal viser en velkommen tilbagegang i kapringer og angreb på skibe. Men besætningerne skal fortsat forblive årvågne, særligt i de meget farlige farvande ud for Øst- og Vestafrika, siger Kaptajn Pottengal Mukundan, leder af International Maritime Bureau, i rapporten.

/ritzau/FINANS