Pirater vil i EU-parlamentet

De strenge domme i sagen om Pirate Bay-downloading har skabt grobund for "Piratpartiet". Det stormer frem i svenske meningsmålinger op til EU-parlamentsvalget.

Tilhængere af Pirate Bay demonstrerede lørdag i Stockholm Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En plettet straffeattest kan føre til en storslået politisk karriere.

Det er i hvert fald, hvad folkene bag Piratpartiet i Sverige håber i kølvandet på de strenge domme over fire bagmænd i fildelingsportalen Pirate Bay sidste fredag.

Og forud for EU-parlamentsvalget 7. juni stormer Piratpartiet nu frem i meningsmålingerne på en bølge af støtte fra vrede unge. En måling har vist, at op mod halvdelen af de adspurgte mænd under 30 vil stemme på partiet. Piraterne har nu over 21.000 partimedlemmer, og ungdomsafdelingen Ung Pirat overgår med sine 10.000 medlemmer ungdomsafdelingerne i alle de veletablerede svenske partier.

På Pirate Bay har millioner af mennesker hver dag hentet ulovlige kopier af film, bøger og musik uden at betale rettighedshaverne. Forsvaret for Pirate Bay lyder, at det heller ikke er ulovligt at fremstille biler, der kan køre hurtigere end fartgrænsen.

Bagmændene - Fredrik Neij, Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg og Carl Lundström - skal ud over fængselsdomme betale en erstatning på over 30 millioner svenske kroner, hvilket er et gigantisk beløb efter svenske forhold.

Appelsager er undervejs

/ritzau/