Pirater trænger ind i sikringsrum på skibe

Pirater er nu også i stand til at bryde ind i de sikrede rum på handelsskibe, der skal beskytte besætningen.

Somaliske pirater optrapper deres jagt på de internationale handelsskibe.

Således er piraterne nu også i stand til at trænge ind i de sikrede rum under dæk, der skal beskytte besætningen. Dermed har piraterne knækket endnu en af de sikkerhedsforanstaltninger, som handelsskibene benytter sig af.

- Vi har set eksempler på, at disse sikringsrum ikke virker, hvis der går for lang tid inden hjælpen når frem fra krigsskibene i området, når piraterne først er kommet om bord.

- Piraterne truer med at sænke skibene for at få besætningen til at komme ud. Men vi har også set, at de har midler til selv at skaffe sig adgang til disse sikringsrum, siger Jan Fritz Hansen, vicedirektør i Danmarks Rederiforening.

Danske skibe vil derfor i vid udstrækning blive beskyttet af bevæbnede vagter, der med varselsskud kan holde de kriminelle pirater på afstand. Problemet er bare, at få bragt våbnene ned på skibene med fly.

- Vi ser på, om der skal etableres våbenskabe på skibene, der kan være under lås og slå, og som kan aktiveres af vagterne, siger Jan Fritz Hansen.

2010 blev det værste pirat-år nogensinde og 2011 tegner til at sætte ny rekord, hvis der ikke gribes ind. Dagligt er der angreb på handelsskibe i Det Indiske Ocean, hvor piraterne åbner ild mod skibene.

Aktuelt er mere end 30 skibe kapret og 700 søfolk er taget som gidsler. Heraf er to danske søfolk, der er tilbageholdt på tredje måned.

Også syv danske lystsejlere på vej jorden rundt er taget som gidsler. Det skete den 24. februar.

/ritzau/