Pirater skal i Højesteret

Sagen om lukning af Tele 2-kunders adgang til svenske Pirate Bay indbringes for Højesteret, og telebranchen står sammen.

Den danske telebranche er stærkt kritisk over for, at der lukkes for forbindelsen til særlige netsider - for hvem skal fjerne blokeringen igen senere? Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kontroversielle lukning af adgangen til netstedet Pirate Bay skal i Højesteret.

Det mener Danmarks næststørste teleselskab, Telenor, som nu anker Østre Landsrets afgørelse af, at der fortsat skal spærres for adgangen til angiveligt piratkopieret materiale. Telenor får bred opbakning af den danske telebranche, som finder afgørelsen meget tvivlsom.

»Telenor har besluttet at søge Procesbevillingsnævnet om at få sagen for Højesteret, og det bakker telekommunikationsindustrien i Danmark op, for den afgørelse kan ikke blive stående,« siger formanden for brancheforeningen Telekommunikationsindustrien i Danmark, Jens Ottosen-Støtt, til Business.dk.

Han er desuden juridisk direktør i Telia Danmark.

Hvem fjerner blokeringen?

Sagen handler om, at Tele 2 i Danmark, som i dag ejes af Telenor, i byretten blev tvunget til at lukke for al adgang til det svenske netsted Pirate Bay. Sagen blev bragt for retten af den danske musikbranches organisation IFPI og skyldtes, at der via Pirate Bay angiveligt blev piratkopieret film og musik.

Tele 2 lukkede for kundernes adgang men ankede sagen til Østre Landsret, som fastholdt, at stikket skulle trækkes ud.

»Men landsrettens afgørelse er meget principiel. Den åbner nemlig en hidtil uset adgang for, at man kan lukke for hjemmesider, uden at de berørte får besked. Og siderne bliver jo ved med at være blokeret, for hvem skal sørge for, at blokeringen tages ned?« spørger Jens Ottosen-Støtt.

Ingen grænser for, hvad der kan lukkes

Han henviser til sagen mod den russiske Allofmp3, som teleselskaberne fik besked på at spærre for.

»I dag er adgangen stadig blokeret, selv om det slet ikke er muligt at finde ulovligt materiale på netsiden. Derfor er Østre Landsrets linie meget aggressiv, fordi vi risikerer at skulle blokere for sider, uden at der er retsligt grundlag for det. Der vil jo ingen grænser være for, hvad der kan lukkes,« siger telebrancheformanden.

Teleselskaberne og Internet-udbyderne er meget bekymrede for, at de skal lege politifolk. De er desuden bekymrede for, at man går efter dem som mellemmænd i stedet for at gå direkte efter bagmændene.

»Vi sikrer jo blot forbindelsen,« siger Jens Ottosen-Støtt.