Pirater koster Mærsk en milliard om året

Pirateriet ud for Somalias kyst kan komme til at koste Mærsk op imod en milliard kroner i år. Det er en fordobling i forhold til sidste år. (Opdateret kl. 11:52)

Foto: FEISAL OMAR

Problemerne med pirater i Adenbugten fortsætter og bliver ikke mindre. Det er ensbetydende med, at rederierne - og deriblandt A.P. Møller - Mærsk - kalkulerer med stigende udgifter i forbindelse med sørøveriet. Det skriver Bloomberg News.

Erik Rabjerg Nielsen, der er chef for den daglige flådedrift i Maersk Line, fortæller, at rederiet forventer, at det i år vil få merudgifter på 200 millioner dollar (ca. en milliard kroner) på grund af risikoen for piratangreb. Sidste år var udgiften 100 millioner dollar.

Mærsk betaler prisen for at sejle omveje for at undgå visse områder, samt sejle hurtigere og benytte større skibe, som ikke så let bliver angrebet af pirater. De tre ting tilsammen giver større brændstofomkostninger. 

Se også: Her er havets hersker fra Mærsk

- Man kan sige, at hele transportbranchen har øget sine omkostninger. Nogle skibsejere er stoppet med at sejle igennem visse områder uden for Østafrika, fordi de ikke længere mener, at der er sikkert. Hvis den udvikling eskalerer, er der risiko for, at flere ejere vil stoppe med at sejle igennem områderne, hvilket kan tvinge hele industrien til at undgå hele området og i stedet sejle syd om Afrika, fortæller Erik Rabjerg Nielsen, der er chef for den daglige flådedrift i Maersk Line.

Hvis Mærsk vælger at sejle syd om Afrika i stedet for at benytte Suez-kanalen, vil det betyde, at et skib fra Singapore mod Spanien vil tage 27 dage. Det er ti dage længere end normalt.

I de første tre måneder af 2011 har der været 142 piratangreb verden over. Alene ved den somaliske kyst er 97 skibe blevet angrebet af pirater, skriver Bloomberg.

Det stigende antal piratangreb sker på trods af, at rederierne har øget fokus på at sejle uden om problemområderne og at en lang række lande har sendt krigsskibe til Adenbugten for at holde piraterne væk. Men ingen af tiltagene ser ud til af have en afgørende effekt.