Pirater er en global trussel

De somaliske pirater skal kunne retsforfølges, og Danmark bør snart sende en nyt krigsskib til området. Det mener A.P. Møller-Mærsk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Piraterne i farvandene ved Somalia skal kunne retsforfølges. Det er indtil videre ikke lykkedes at sikre den civile skibsfart mod angreb fra pirater. Samtidig bør Danmark så hurtigt som muligt sende et nyt krigsskib ind i bekæmpelsen af piraterne.

Sådan lyder meldingerne fra topledelsen i A.P. Møller-Mærsk efter piraternes kortvarige kapring af containerskibet Maersk Alabama.

- Indtil nu har piraterne kunnet gennemføre deres forehavende relativt risikofrit, og det er derfor vigtigt, at der etableres et system, som sikrer, at piraterne kan retsforfølges, lød budskabet i dag fra Michael Pram Rasmussen, bestyrelsesformand i A.P. Møller-Mærsk.

På koncernens generalforsamling slog han til lyd for snarlig dansk flådedeltagelse i de piratfyldte farvande. Samtidig var han tilfreds med, at USA øger indsatsen for at komme "dette piratvæsen til livs".

Topchef hos A.P. Møller-Mærsk Nils Smedegaard Andersen siger, at piraterne er en global trussel.

- Når piraterne kan angribe skibe 1000 km fra kysten, er der ikke længere nogen grænser. Jo bedre skibe, de har at angribe fra, desto læn

gere kan de komme ud. Man kan ikke se på det, som om det bare vedrører Somalia. Det er en global trussel, siger Nils Smedegaard Andersen til Ritzau.

Sikkerheden for besætningerne om bord på Mærsk-skibene er det vigtigste for den danske olie- og rederigigant. Derfor har koncernen ikke lavet beregninger over, hvad pirateriet i farvandene ved Somalia koster.

Danmarks Rederiforening har dog opgjort, at de danske rederier siden 2007 har haft ekstra omkostninger til pirater på en milliard kroner.

/ritzau/