Piloter føler sig afvist af SAS: Resultatet givet på forhånd

Både den danske og den norske pilotforening føler sig holdt uden for SAS’ planer om oprette en base i udlandet. Resultatet virker givet på forhånd, lyder det i en bredside fra to fagforeninger få uger inden SAS’ ofte højspændte overenskomstforhandling skal starte. SAS, der har holdt flere dialogmøder med de ansatte, afviser kritikken.

SAS-piloterne er trætte af, at ledelsen efter deres mening ikke er lydhør for kritik i forbindelse med den planlagte udflagning af fly. Foto: Ints Kalnins/Reuters Fold sammen
Læs mere

Uroen breder sig hos to af de vigtigste fagforeninger i SAS, efter at fly­selskabet har annonceret planer om at oprette en base i udlandet. Meldingen blev først givet på SAS’ intranet i slutningen af november, og der har sidenhen været flere møder med selskabets ansatte, men i både den danske såvel som den norske pilotforening rumler utilfredsheden med SAS til trods. Foreningerne føler, at beslutningen om udflagning allerede er taget i SAS, uden at de har mulighed for at påvirke den.

»Faktum er, at vi bliver afvist, når vi foreslår at samarbejde omkring det her. Vi bliver ikke involveret i processen – vi får at vide, at der er fastlagt en stram tidsplan. Med andre ord er resultatet givet på forhånd, uanset hvad vi som medarbejdere har af ideer. Det skaber virkelig stof til eftertanke, når det er vores arbejdspladser, firmaet anvender til denne øvelse. Det er samme fly og passagerer, som vores medlemmer skulle have fløjet, og som nu skal bemandes med arbejdskraft fra et andet land, hvor firmaet anfører, at omkostningerne er lavere,« siger René Arpe, der er formand for Dansk Pilotforening.

Vil have direktør i tale

SAS’ udmelding om at åbne en base i udlandet kommer efter nogle hårde år for flyselskabet, der presses af de lave omkostninger, som flere lavprisselskaber flyver med.

Rickard Gustafson, adm. direktør i SAS, gjorde i december klart, at denne situationen på lang sigt er uholdbar for SAS. Der er endnu ikke taget nogen endelig beslutning om den udenlandske base, men ifølge Berlingskes oplysninger arbejder SAS med en plan om at oprette en base i London og at indregistrere en række fly i det irske luftfartsregister.

»Der er ting, som vi gerne ville diskutere med selskabet, hvad angår diskussionen om baser uden for Skandinavien og nye ansættelses­former. De fire pilotforeninger i SAS har bedt om et møde med CEOen, men han har afvist at mødes med os. Vi håber, at vi kan få lov til at tale med ham, inden der træffes en beslutning: Vi er jo ikke helt ignorante, og måske vil SAS også synes, at vi har nogle gode ideer,« siger Jens Lippestad, der er leder af Norske SAS-flygeres Forening, NSF.

René Arpe fra Dansk Pilotforening siger, at man fra hans medlemmers side er principielt imod udflagning af fly.

»SAS tager fly, der skulle have erstattet gamle fly, og trafiksætter dem uden for Skandinavien. Vi skulle have bemandet disse fly, som firmaet nu vil anvende til at skaffe lavere omkostninger, ved at sende produktions­apparatet ud af Skandinavien. Det, mener vi, er en dårlig idé,« siger han.

SAS afviser kritik

Historisk har luftfartsindustrien været ramt hårdt af uenigheder med fagforeninger, hvilket også flere gange har været medvirkende til at presse SAS ud i dybe kriser, og i løbet af de næste få uger skal overenskomsterne i SAS genforhandles.

SAS skriver i sin årsrapport, at man gennem åben dialog vil forsøge at undgå disse uenigheder, og det mener pressechef Mariam Skovfoged også, at SAS i høj grad har levet op til i forbindelse med de seneste måneders ud­meldinger og gennem møder, som topchef Rickard Gustafson har afholdt med fag­foreningerne omkring SAS.

»Vi har på et meget tidligt tidspunkt involveret alle vores medarbejdere og fagforbund i SAS om vores overvejelser – inklusiv piloterne. Der har været en åben proces, hvor lederne har holdt mange dialogmøder med vores medarbejdere siden midten af november, så de kunne stille spørgsmål og komme med input til planerne. Det vil vi fortsætte med,« siger Mariam Skovfoged.

Den videre beslutning om etableringen af en base i udlandet skal, efter Berlingskes oplysninger, tages 31. januar.