Pharmadanmark: Novos massefyring er trist for Danmark

Novo Nordisks udmelding om massefyringer i ind- og udland har sendt fagforeninger på overarbejde. Hos farmaceuterne er stemningen fortrøstningsfuld, men eftertænksom.

Novo Nordisk skærer 1000 stillinger - 500 i Danmark Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks udmelding om fyring af 1.000 medarbejdere i hele verden, heraf 500 i Danmark, har overrasket farmaceuternes fagforening, Pharmadanmark.

»Vi er kede af det for medarbejderne, men vi er også kede af det for hele Danmark, når en så betydelig virksomhed som Novo Nordisk fyrer så mange medarbejdere. Den slags kommer altid bag på én. Medicinalindustrien er jo en vækstindustri, og så er det altid overraskende med store fyringsrunder,« siger Rikke Løvig Simonsen, formand for Pharmadanmark.

Dermed er hun på linje med HK IT, Medier og Industri i Storkøbenhavn. Her har formand Ulla Jeppesen også udtryk overraskelse over, at et udmeldt ansættelsesstop tidligere på året, nu er blevet fulgt op af markante fyringer.

Mens det er første gang i meget lang tid, at Novo Nordisk gennemfører massefyringer, er massefyringer i medicinalindustrien langt fra et ukendt fænomen. I august sidste år fyrede medicinalvirksomheden Lundbeck 1.000 medarbejdere på verdensplan, heraf 300 i Danmark. I 2013 lukkede japanske Takeda sin udviklingafdeling i Roskilde - det tidligere Nycomed - og fyrede i den forbindelse knap 200 medarbejdere.

De to gange lykkedes det både HK og Pharmadanmarks medlemmer at finde arbejde ret hurtigt. Ledighedsprocenten blandt de medlemmer i begge forbund, der er beskæftiget i medicinal- og medicoindustrien ligger på omkring 2 pct., hvilket reelt svarer til fuld beskæftigelse.

Men da de to tidligere fyringsrunder i Lundbeck og Takeda blev gennemført var Novo Nordisk inde i kraftig vækst og var der til at suge medarbejderne op. Denne gang er det Novo Nordisk, der fyrer, og samtidig har erklæret ansættelsesstop i Danmark.

»Man bliver da eftertænksom, når en stor og hæderkronet virksomhed, som Novo Nordisk fyrer så mange medarbejdere. Men vi er fortrøstningsfulde og håber på, at det går godt med at finde nye jobs til de medarbejdere, der måtte bliver fyret. Der er også store medicinalvirksomheder, som Leo Pharma, der ansætter, små og store biotekselskaber, som er i vækst, og et medicoområde, der er blevet underlagt nye krav og derfor har brug for nye medarbejdere,« siger Rikke Løvig Simonsen.

Novo Nordisk har meldt ud, at fyringerne fortrinsvis vil være i forskning og udvikling og administrationen, lige som salgsorganisationen i nogle dele af verdenen står for skud.

Hvor mange Pharmadanmark-medlemmer, der står til en fyreseddel, står først klar i løbet af nogle uger. Pharmadanmark har sendt besked ud til de medlemmer, der er ansat i Novo Nordisk, om, at fagforeningens juratelefon er åben for hjælp og har også indkaldt til et fællesmøde for alle medlemmer hos Novo Nordisk 4. oktober.

Samtidig er der udsigt til forhandlinger med Novo Nordisk om at reducere fyringerne og om betingelserne for fratrædelser, men det foregår i regi af Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, som repræsenterer Novo Nordisks akademikerklub.

Novo Nordisk er i modsætning til de fleste store danske virksomheder ikke medlem af en arbejdsgiverforening, og har derfor ikke overenskomster på samme måde, som de fleste virksomheder. I stedet er medarbejderne organiseret i forskellige klubber, som Novo Nordisk indgår aftaler med.