PH-lampen rammer kinesisk mur

Skrappe kinesiske krav bremser eksporten af danske PH-lamper til Kina. Den danske producent kalder det en handelshindring

Foto: ERIK HOLMBERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kinesiske myndigheder udnytter deres stigende magt i den globale økonomi til at stille ublu krav til vestlige virksomheder, som vil ind på det kinesiske marked. Sådan lyder anklagen fra den danske lampeproducent Louis Poulsen Lighting A/S, der står bag designerlamper tegnet af bl.a. Poul Henningsen. Firmaet har måttet udsætte sine produktlanceringer på det kinesiske marked med foreløbig et år grundet manglende godkendelser. »Vi har en ret god viden om, hvordan forholdene kan være på kinesiske fabrikker.

Med det i baghovedet er det bizart, at de går så meget op i forholdene her på vores fabrik i Danmark. I min optik er det en ren handelshindring,« siger direktøren i Louis Poulsen Lighting A/S, Søren Schøllhammer. I forvejen er Louis Poulsens produktion og produkter blevet godkendt til det amerikanske og europæiske marked, men det har ikke påvirket kineserne. De sendte i september to kontrollanter på besøg på den danske fabrik i Vejen, og deres fremgangsmåde undrer den danske lampeproducent. Kineserne tjekkede ikke blot produkternes sikkerhed. De ville også vide, hvornår gaffeltrucken sidst havde været til serviceeftersyn, hvilken uddannelse de ansatte havde, og om de bruger sikkerhedssko.

Bygen af uventede spørgsmål kom, efter at de kinesiske myndigheder havde gjort det klart, at det var en god idé at give kontrollanterne en gave, når de ankom, fortæller Louis Poulsens direktør. »Og det var ikke bare manchetknapper, man ønskede. Men sådan noget gør vi ikke. Vi ønsker ikke at få en korruptionssag,« siger Søren Schøllhammer. Andre danske virksomheder har oplevet problemer med korruption i Kina, oplyser DI, der dog anbefaler danske virksomheder at holde deres sti ren. »Det gør desværre, at tingene kan tage længere tid og være besværlige. Men vi anbefaler, at man ikke giver køb på principperne,« siger Kina-rådgiver Nis Høyrup Christensen fra DI.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra de kinesiske myndigheder til sagen, men generalsekretær i Danish-Chinese Business Forum Tom Jensen mener, at krav om gaver er alvorligt. »Når en dansk virksomhed bliver bedt om at betale overpris for at få godkendt sine produkter, bør den melde det til Udenrigsministeriet, så problemet kan tages op med kineserne,« siger han.