Pfizer lurer på AstraZeneca i gigantisk handel

Medicinalgiganten Pfizer er klar med et kæmpe milliardbud på det britiske medicinalselskab AstraZeneca, der er ved at udvikle et lovende kræftmiddel. Købet kan blive det største i britisk historie.

Verdens største medicinalselskab, Pfizer, er interesseret i at købe britiske AstraZeneca for omkring 545 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADAM HUNGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort virksomhedskøb kan være undervejs i medicinalbranchen. Verdens største medicinalselskab, Pfizer, er således interesseret i det britiske medicinalselskab AstraZeneca og har allerede fået et bud på 60 milliarder engelske pund svarende til 545 milliarder danske kr. afvist af AstraZeneca. Men Pfizer overvejer nu et nyt bud.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge medicinalanalytikere er det AstraZenecas lovende pipeline af kræftlægemidler, selskabets ekspertise i autoimmune sygdomme og mulighederne for omkostningsbesparelser, der lokker Pfizer. Buddet på 60 milliarder pund svarer til den aktuelle aktiekurs plus en præmie på 25 pct.

Det var den engelske avis Sunday Times, der forleden citerede højtstående rådgivere i virksomhedsovertagelser samt kilder i medicinalindustrien for, at Pfizer havde henvendt sig til AstraZeneca, men begge selskaber har afvist at kommentere på historien. Ifølge avisen skulle der i øjeblikket ikke være forhandlinger i gang, men AstraZeneca skulle have afvist første bud fra Pfizer.

Pfizer klar til store opkøb

Amerikanske Pfizer har en lang liste af opkøb bag sig med det 68 milliarder dollar store køb af medicinalselskabet Wyeth i 2009 som sin sidste store handel. Store virksomhedskøb er ellers blevet mindre populært i medicinalindustrien på grund af en stigende skepsis om, hvor gode nogle af købene har vist sig at være.

Pfizers adm. direktør, Ian Read, har dog udtalt, at han stadig vil overveje store køb, der giver mening. Et incitament for at købe større selskaber uden for USA er, at Pfizer har et tocifret milliardbeløb i dollar opsparet i udenlandske datterselskaber. Penge, der vil blive hårdt beskattet, hvis de skal føres hjem til hovedselskabet i USA.

AstraZeneca og andre selskaber, der forsker i lægemidler mod kræft, vil præsentere deres seneste kliniske data om lovende nye kræftlægemidler på den årlige kongres i American Society of Clinical Oncology (ASCO) fra 30. maj til 3. juni.

Aktiemarkedet i London er lukket mandag på grund af påske, men ifølge Reuters vil Pfizers interesse i AstraZeneca formentlig overskygge øvrige transaktioner, når handlen åbnes igen tirsdag morgen.

På torsdag den 24. april aflægger AstraZeneca halvårsregnskab, og her vil AstraZenecas adm. direktør Pascal Soriot ganske givet blive spurgt til interessen fra Pfizer.

Hvis Pfizer køber AstraZeneca for 60 milliarder pund, vil det være det største udenlandske køb af en britisk virksomhed nogensinde.