Pfizer bekræfter: Opgiver milliardkøb

Et kæmpebryllup i medicinalindustrien mellem Pfizer, kendt for Viagra, og Allergan, der laver Botox, er blevet aflyst. Pfizer bekræfter onsdag medierapporter om, at medicinalkoncernen har opgivet en planlagt fusion med Allergan.

Foto: BRENDAN MCDERMID.
Læs mere
Fold sammen

Det sker som konsekvens af nye skatteregler fra det amerikanske finansministerium, hvilket også på forhånd blev nævnt som årsag af flere medier.

Som led i beslutningen om at opgive fusionen betaler Pfizer et beløb på 150 mio. dollar til Allergan for at kompensere for omkostninger i forbindelse med den planlagte handel.

Samtidig oplyser Pfizer i meddelelsen, at det i stedet vil se på en mulig opsplitning af sine aktiviteter. Der vil blive truffet beslutning i den henseende senest ved udgangen af i år.

Pfizer havde planlagt en overtagelse af Allergan for 160 mia. dollar. Var transaktionen blevet gennemført, ville det i givet fald have været den største virksomhedshandel nogensinde inden for sundhedsplejesektoren.

Allergan er drevet fra New Jersey, men har domicil i Dublin, og et afgørende incitament for New York-baserede Pfizers overtagelse var ifølge Bloomberg News, at det med overtagelsen kunne skifte skatteadresse til Irland, hvor selskabet gennem en lavere skattesats kunne spare milliarder i skat.

Netop den praksis, at amerikanske virksomheder flytter deres skattepligtige adresse ud af landet, har gennem længere tid mødt stor modstand fra USA's præsident, Barack Obama, og den amerikanske regering forslog mandag skrappere end ventede regler netop for at bremse den trafik.

De nye regler fik allerede tirsdag aktien i Allergan til at dratte 14,8 pct. til 236,55 dollar som følge af forventninger om, at Pfizer ville trække stikket til købet. Onsdag falder Allergan med yderligere 1 pct. i formarkedet.

Allergan skriver i sin meddelelse, at det er skuffet over Pfizers beslutning, men at virksomheden også på egen hånd har en gunstig vækstprofil.

Pfizer ligger 0,8 pct. højere på formarkedet.

/r