PFA skrotter planer om prestige-hovedsæde

PFA-projektet med et nybygget og Bjarke Ingels-tegnet domicil helt ud til vandet på Nordhavn er nu definitivt lagt i graven, fastslår pensionskæmpens nye topchef.

Bjarke Ingels’ vinderprojekt til nyt PFA-hus i Nordhavn i København. Projektet er nu skrinlagt. Fold sammen
Læs mere

Efter intense og langvarige diskussioner i bestyrelsen skrinlægger PFA Pension nu endegyldigt planerne om at bygge et nyt hovedsæde tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels og med attraktiv beliggenhed yderst på Redmolen i Nordhavn. Prestigebyggeriet udgjorde knap halvdelen af et samlet projekt til godt en milliard kroner, men nu skal hele byggeretten i stedet bruges til en almindelig ejendomsinvestering med lejere udefra.

»Det nye hovedsæde er droppet. Jeg har haft et kig på modellen og på Marina Park, som vi sidder i nu. Marina Park ligger fantastisk, og jeg har svært ved at se, at beliggenheden derude på Redmolen er bedre end Marina Parks. Omvendt er det ikke så svært at lave et hus, der er smukkere end Marina Park. På sigt skal det bygges om, men ikke før metroen er færdig.«

Besluttede I, at det nye hovedsæde var for imposant?

»Det var ikke det afgørende for mig. Det vigtige var, at det skulle have den bedste beliggenhed for medarbejderne, være økonomisk forsvarligt og være i tråd med et godt arbejdsklima,« siger PFA-topchef Allan Polack, som henviser til, at den nye Metro kommer til at have en station lige ved siden af, ligesom der kommer til at være en nærliggende motorvejsafkørsel.

Prestigeprojekt lagt i graven

Dermed er den definitive dødsdom afsagt over det, som mange opfattede som et prestigeprojekt for den tidligere og mangeårige PFA-topchef Henrik Heideby.

Lignende forløb er sket i andre finanskoncerner det seneste par år: I Danske Bank nedskød Thomas Borgen som ny topchef planer om at flytte hovedsædet til Marmormolen, i øvrigt kun få hundrede meter fra Redmolen. I Nykredit sænkede Michael Rasmussen som ny koncernchef planer om at bygge nyt hovedsæde i Ørestad City, og få hundrede meter væk droppede Codan i sidste øjeblik sine planer om at rykke til et nybygget domicil.

PFA-planerne om et muligt nyt hovedsæde blev første gang kendt i offentligheden i maj 2013. Da kunne Berlingske Business nemlig fortælle, at PFA Pension havde købt byggeret til i alt 55.000 kvadratmeter på Redmolen, en del af Århusgadekvarteret i den indre del af Nordhavn. Byggeplanerne omfattede et kontorkompleks på 25.000 kvadratmeter alleryderst, og her var det allerede fra start højst tænkeligt, at PFA selv rykkede ind – og forlod sit cirka 30 år gamle hovedsæde nogle få hundrede meter væk.

Bjarke Ingels-projekt

Siden blev fire arkitekthuse inviteret til at komme med bud på at udmønte de mange kvadratmeter, og dén konkurrence blev vundet af Bjarke Ingels, det internationalt mest kendte navn i dansk arkitektur de senere år.

Internt i PFA-bestyrelsen bredte kritikken sig imidlertid af prestigeprojektet. Den endelige beslutning blev flere gange udskudt, og i oktober sidste år skrev Berlingske, at projektet hang i en tynd tråd. Sideløbende faldt også begejstringen for Henrik Heideby, som i januar 2014 havde udtalt, at han gerne ville fortsætte indtil 2017 – blandt andet for at kunne indvie det nye hovedsæde. Nogle måneder senere meldte PFA-topchefen siden 2001 dog sin afgang ved udgangen af året. Og i år har også den mangeårige formand, Svend Askær, varslet sin afgang.

Efter godt to år med byggeret har PFA Pension stadig ikke sat håndværkere i sving på Redmolen, hvor planerne omfatter nye boliger. Chancen for at få lejere skulle dog ikke være helt ringe: Det offentlige udviklingsselskab By & Havn har fået solgt al jord og alle byggeretter til første etape af Århusgadekvarteret, hvor de første projekter allerede er i brug, og de næste mange er godt på vej – lige fra nybyggede lejligheder i stor målstok til ombyggede siloer med såvel kontorer som luksusboliger.

»Vi skal bygge derude. Vi har jo meget store ejendomsinvesteringer, men det har ikke noget at gøre med vores hovedkontor. Det er ikke sikkert, at det bliver Bjarke Ingels,« siger Allan Polack.