PFA scorer ny rekord på afkast

PFA Pension har i første halvår fået et samlet investeringsafkast på 23 milliarder kroner. Det er det hidtil højeste. Stigende aktiekurser og faldende rente er en lukrativ cocktail for pensionskunderne.

PFA Pensions koncernchef Henrik Heideby er svært tilfreds med resultatet af selskabets investeringer og påpeger, at 2014 bliver et af de bedste år nogensinde. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En yderst sjælden kombination med aktiekurser, der skyder i vejret, og en rente, som falder, er gode nyheder for de danske pen-sionsopsparere. Landets største pensionsselskab i form af PFA Pension har i årets første halvår fået et afkast på 23 milliarder kroner, og det er ny rekord.

Den hidtidige rekord stammer tilbage fra foråret 2010, hvor der kom 18,4 milliarder kroner ind på kontoen.

Den gode udvikling er fortsat hen over sommeren, så afkastet frem til dato er nået op på 25,4 milliarder kroner.

Den største konkurrent, Danica Pension, kan ikke kommentere afkast lige nu, da Danske Bank-koncernen kommer med halvårsregnskab torsdag. Det tredjestørste selskab herhjemme, Nordea Liv & Pension, fik et samlet investeringsafkast på 9,3 milliarder kroner i årets første seks måneder.

Koncernchef i PFA Henrik Heideby er naturligt nok fint tilfreds med resultatet af selskabets investeringer.

»Jeg tror, at alle i branchen leverer gode resultater, men vores er helt afgjort blandt de bedste. Både når det gælder markedsprodukter og gennemsnitsrente. Jeg tvivler på, at det kan lade sig gøre med et lige så højt afkast i andet halvår, men samlet set vil 2014 blive et af de bedste år nogensinde,« siger Henrik Heideby.

»Det er, fordi aktiemarkederne har klaret sig rigtig flot. Ikke mindst det danske. Vi har valgt de rigtige aktier og undgået de sværeste. Samtidig har der været et rentefald, som har givet en stigning i obligationskurserne. Det er en helt unik situation, som er meget sjælden. Hertil kommer, at vi har haft en rigtig positiv udvikling med vores alternative investeringer,« siger Henrik Heideby.

Gennemsnitsrente har givet bedst

Han fremhæver, at for kunder med markedsprodukter har afkastet til dato været på mellem 5,9 procent og 7,7 procent afhængig af, hvilken risikoprofil den enkelte kunde har valgt. Afkastet til kunder med gennemsnitsrente har i samme periode været på ni procent i gennemsnit.

Markedsprodukterne er karakteriseret ved, at mere af opsparingen bliver sat i aktier, og at den enkelte kunde selv tager hele risikoen, mens der er garantier for et vist afkast knyttet til gennemsnitsrenterne. Det gør, at markedsprodukterne specielt i de gode aktieår giver meget mere på bundlinjen end de garanterede pensioner.

»Det er meget usædvanligt, at opsparing via gennemsnitsrente har givet mere end markedsprodukterne. Det billede vil nok komme til at se anderledes ud allerede her i andet halvår. Herudover skal man huske, at en stor del af afkastet på gennemsnitsrenterne bliver henlagt til reserverne til dårligere år,« siger Henrik Heideby.

Mere lukrativt at skifte

Forsikringsmæglervirksomheden Willis udfører hvert halve år en sammenligning af de syv største kommercielle selskabers afkast. Direktør i Willis Søren Andersen fremhæver, at PFA har stået stærkt i forhold til konkurrenterne i første halvår, fordi selskabet sætter mange penge i danske aktier. Det danske aktiemarked har givet et afkast på 20 procent i år.

Nordea Liv & Pension fremhæver i sin halvårsrapport, at selskabet har markedets bedste afkast på markedsprodukter med 15 år til pension.

Søren Andersen er enig med PFA i, at 2014 indtil videre har udmærket sig ved at være helt særligt.

»Der er selvfølgelig forskel på de enkelte selskaber, men alt er gået godt. Både afkastet på markedsprodukterne og gennemsnitsrenterne. Også på tværs af markedsprodukterne har der været fine afkast, uanset hvilken en risiko den enkelte kunde har valgt,« siger Søren Andersen.

Han understreger, at der er et ekstra perspektiv på den faldende rente. Den gør nemlig, at det bliver endnu mere attraktivt for danskere med garantier at skifte fra gennemsnitsrente til et markedsprodukt. Hvis de vel at mærke er i et af de selskaber, hvor der er mulighed for det.

»Når renten falder, bliver garantien mere værd, og man får en større bonus med over for at skifte. Det betyder, at det er mere attraktivt at opgive sin garanti i øjeblikket end det var ved årets begyndelse. Det kan være, at garantierne bliver endnu mere værd, men der er nok ikke mange, som tror, at renterne vil falde yderligere,« siger Søren Andersen.

Som tidligere beskrevet i Berlingske Business er det ikke alle selskaber, der tilbyder deres kunder at gå fra gennemsnitsrente til markedsrente og få en bonus med. Det, mener Søren Andersen, er helt forkert. Muligheden burde gælde for alle danskere med garanterede produkter, mener han.