PFA og PensionDanmark støtter Claus Hjorts åbenhed

Hverken PFA eller PensionDanmark har noget imod, at finansminister Claus Hjort Frederiksen deler oplyser om DONG-handlen med Finansudvalget. PFA mener dog, at en åbning for den generelle offentlighed vil være uhensigtsmæssig.

Adm. direktør i PensionDanmark, Torben Møger Pedersen, som bød på aktierne i DONG Energy, er klar til at lade Finansudvalget få indsigt i pensionskassens bud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Der bliver ikke protester fra hverken PFA eller PensionDanmark, når finansminister Claus Hjort Frederiksen fremlægger alle buddene på DONG Energy for Finansudvalget.

Sådan lyder meldingen fra pensionskassen, efter at Finansministeriet har varslet yderligere åbenhed om det ellers lukkede aktiesalg i DONG.

»Finansministeren er naturligvis velkommen til at fremlægge PensionDanmarks bud på aktierne i DONG Energy for Finansudvalget,« siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Sådan lyder meldingen også fra PFA, der dog advarer imod en mere generel offentliggørelse af buddene bag DONG-handlen:

»Som vi tidligere har sagt, mener vi principielt, det er uhensigtsmæssigt at åbne et fortroligt forhandlingsforløb og en fortrolig aftale op for offentligheden. Men vi har ingen problemer med, at Dong-salget fremlægges i Folketingets Finansudvalg,« siger koncernfinansdirektør i PFA, Anders Damgaard.

Det var en trio bestående af Goldman Sachs, ATP og netop PFA, hvis bud i sidste ende blev accepteret, da DONG søgte nye kapital. Sidenhen har der været talrige spekulationer om, hvorvidt dette bud på energikoncernen var det bedste.

PensionDanmark er indtil videre det eneste selskab uden for ovenstående trekløver, der offentligt er blevet bekræftet som byder på DONG. Dermed bliver pensionskassen bud formentligt fremlagt for Finansudvalget, som Claus Hjort Frederiksen har varslet.

Dokumenter, der var adresseret til bestyrelsen i PensionDanmark, har dog allerede været fremme i pressen og afsløret store dele af konstruktionen i buddet fra pensionskassen.

Hele spørgsmålet om yderligere åbenhed om salget begyndte at rulle, efter Berlingske bragte et interview med Goldman Sachs, hvor investeringsbanken udtalte, at man ikke havde noget problem med at lade Finansudvalget få større indsigt i DONG-handlen:

»Det står klart, at situationen omkring vores investering i DONG er ekstraordinær. Der har været meget politisk bekymring, ligesom flere politiske partier har udtrykt et ønske om fuld åbenhed. Det er vi klar til at imødekomme, hvis finansministeren beder om vores tilladelse til at udlevere dokumenter og yderligere information,« sagde Martin Hintze, der er direktør i Goldman Sach og bestyrelsesmedlem i DONG.

I samme artikel støttede underdirektør med ansvar for danske aktier i ATP, Claus Wiinblad, ligeledes åbenheden:

»Vi har ikke på noget tidspunkt haft indvendinger mod en orientering om forhandlingsforløbet, der forbliver fortrolig mellem finansministeren og finansudvalget. Og det har vi selvfølgelig heller ikke nu,« sagde han.

Dermed har de tre investorer bag vinderbuddet samt den eneste kendte øvrige byder givet deres velsignelse til, at tilbuddene på aktier i DONG kan fremlægges for Folketingets Finansudvalg.