PFA lovede kæmpegarantier uden bestyrelsens godkendelse

Den øverste ledelse i PFA lovede allerede i 2012 afkastgarantier til DONG, men først året efter blev de kontroversielle garantier godkendt i PFAs bestyrelse. Ekspert sammenligner PFA med bankernes volumensyge før finanskrisen.

Foto: Nils Meilvang. Den øverste ledelse i PFA lovede allerede i 2012 afkastgarantier til DONG, men først året efter blev de kontroversielle garantier godkendt i PFAs bestyrelse. Ekspert sammenligner PFA med bankernes volumensyge før finanskrisen.
Læs mere
Fold sammen

PFAs øverste ledelse gav kæmpe milliongarantier uden bestyrelsens godkendelse, da PFA af al magt forsøgte at få en af landets største og mest attraktive firmakunder, DONG, i hus.

Det kan Berlingske Business i dag dokumentere ud fra ud fra oplysninger om et PFA-tilbud til storkunden.

Således redegør landets største pensionsselskab allerede i efteråret 2012 detaljeret for en femårig garanti på Kundekapital til en værdi på 126 mio. kr., som DONGs medarbejdere bliver lovet, hvis de placerer deres opsparede pension på tre mia. kr. og kommende pensionsindbetalinger for ca. 300 mio. kr. pr. år hos PFA.

Helt frem til 1 juni 2018 bliver DONGs medarbejdere lovet penge fra PFAs Kundekapital-kasse. Det strider mod PFA-direktør Lars Ellehaves oplysninger til Berlingske Business i en mail den 9. januar i år. Her oplyste han, at PFAs bestyrelse først traf denne beslutning om garantierne på et bestyrelsesmøde i 2013. PFA oplyste i januar også, at PFAs bestyrelse ikke har truffet beslutning om, hvad PFAs afkast skal være i 2017 – også dette strider mod det garanterede, som PFA lovede DONG, som indebærer mindst ti pct. i forrentning frem til 1. juli 2018.

Berlingske Business har tidligere afdækket, at PFA også i 2014 forlængede afkastgarantier uden bestyrelsens vidende. Dengang oplyste PFA, at det kun var sket i et enkelt tilfælde.Finansekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet sammenligner PFAs garantier med den volumensyge, der ramte visse banker før finanskrisen.