Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
PFA offentliggør i dag, at selskabet køber 52 pct. af aktierne i FunktionærPension, der er ligeligt ejet af HK og Dansk Arbejdsgiverforening (DA). HKs og DAs ejerandel bliver hermed reduceret til 48 procent, men der er fundet en model, så de fortsat vil have bestemmende indflydelse i FunktionærPension. Selskabet fortsætter som selvstændig enhed, men kommer til at indgå i PFA-koncernen.
»Ved at blive en del af PFA-koncernen kan vi holde omkostningerne nede og samtidig styrke vores salgsside. Vi har i lang tid oplevet en intensiv jagt på vores kunder fra andre pensionsselskaber, men nu kan vi bedre stå imod. Der er ingen tvivl om, at det generelt går i retning af mere konsolidering i pensionsbranchen,« siger direktør Jens Landerslev fra FunktionærPension.
Blod på tanden
Konsolideringen i branchen har i forvejen vist sig ved, at pensionskasser går sammen i fælles serviceselskaber, der administrerer de forskellige ordninger. Men ved at sælge hovedparten af aktierne til PFA, går FunktionærPension nu nye veje. FunktionærPension bliver således det første arbejdsmarkedspensionsselskab, der omdanner sig til livsforsikringsselskab.
PFA mener, at modellen på længere sigt kan give andre arbejdsmarkedspensionsselskaber blod på tanden.
»Nu skal vi jo først vise, at konstruktionen bliver en succes. Men jeg tror bestemt, at det er realistisk med flere af samme slags modeller, hvis man kan se, at det giver løsninger på de udfordringer, som de mindre og mellemstore pensionskasser står over for,« siger adm. direktør i PFA Pension, Henrik Heideby.
Tvangsægteskab
Flere branchekendere har her i avisen tidligere forudset, at en konsolideringsbølge vil skylle ind over pensionsbranchen med fuld kraft de kommende år. ATPs topchef, Lars Rohde, har f.eks. peget på, at der er betydelige stordriftsfordele inden for administration, produktudvikling og formuepleje.
Derfor vil flere mindre pensionskasser blive tvunget til at finde sammen i fornuftsægteskaber, og adskillige pensionskasser vil ende med egentlige fusioner, har Lars Rohde forudset.
I FunktionærPension forventer Jens Landerslev, at ægteskabet med PFA først og fremmest vil gøre det lettere at kommunikere med kunderne.
»Vi må erkende, at vi til tider er blevet mødt med kritik af, at det er vanskeligt at få os ud og fortælle om vores ordninger. Det har vi haft svært ved, fordi vi skal holde omkostningerne nede. Til at begynde med tror jeg først og fremmest, at vores medlemmer vil mærke, at samarbejdet med PFA vil styrke vores kommunikation,« siger han.
Samtidig skulle det nye samarbejde gerne sikre lavere omkostninger. Finanstilsynets nøgletal viser nemlig, at de mindre pensionskasser generelt er dyrere end de store, og selskabernes omkostninger betyder i sidste ende ganske meget for kundernes udbetaling.
Fleksible ordninger
Henrik Heideby fra PFA peger også på omkostninger som et afgørende argument for, at konsolideringsbølgen vil fortsætte.
»Det ligger i tiden med mere fleksible pensionsordninger og forskellige produkttyper, og det er naturligvis dyrt at udvikle for små selskaber. Derudover bliver der stillet nye lovkrav om risikostyring, der kan svære at leve op til for mindre selskaber. Der er meget, der taler for at slå sig sammen i større enheder,« siger han.
Andre er gået sammen
Flere mindre og mellemstore pensionskasser har allerede set skriften på væggen og er gået sammen de seneste år. PKA, PBU og Lærernes Pension har bl.a. etableret serviceselskabet Forca, der inden længe kommer til at varetage bl.a. medlemsservice, IT- og økonomifunktioner for selskaberne.
PFA og FunktionærPension ønsker ikke at oplyse prisen på aktierne. Selskaberne mangler endnu konkurrencemyndighedernes godkendelse, før handlen formelt er på plads.