PFA har milliardplan for Taarnby Towers

Pensionskæmpen vil investere stort i den nyligt indkøbte SAS-portefølje på Amager. De metronære arealer skal bebygges med boliger, butikker, flere kontorer og måske et hotel.

PFA investerer i øjeblikket omkring en håndfuld milliarder hvert år i nye bygninger. SAS-porteføljen har kostet 735 mio. kr., og beløbet skal måske tredobles over nogle år med nybyggeri af især boliger. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PFA Pensions køb af en stribe SAS-ejendomme på Amager er kun første trin i samlede investeringer, der kan blive både to og tre gange så høje som købsprisen på 735 millioner kroner med omfattende nybyggeri på arealerne, som i dag ligger klos op ad metroen.

»Over nogle år kan vi komme op på i alt halvanden til to milliarder kroner,« siger Michael Bruhn, direktør for PFA Ejendomme.

I den korte version ser regnestykket sådan ud – opgjort i kvadratmeter:

  • PFA har købt 88.000 eksisterende kvadratmeter, mest kontorer. Hovedparten bevares, men en del skal nok rives ned.
  • Desuden er PFA sikret byggeret til yderligere 33.000 kvadratmeter plus »nye« kvadratmeter svarende til dem, som bliver bulldozet.
  • Derudover kan PFA formentlig få lov til at bygge mere, fordi arealerne i dag er stationsnære.

»Det kunne måske være 30.000 kvadratmeter, hvis vi får fuld medvind på bakken. Men vi skal drøfte projekterne nærmere med de to kommuner, og der skal udarbejdes nye lokalplaner for dele af områderne,« understreger Michael Bruhn.

Købet er sket og planerne for SAS-porteføljen er lagt som led i PFAs justerede investeringsstrategi.

Den omfatter at skrue gevaldigt op for andelen af pensionspenge placeret i fast ejendom – og samtidig åbne for lidt mere risikobetonede investeringer, der kan give et højere afkast. For eksempel at overtage bygninger, der trænger til istandsættelse eller andre forbedringer, eller ejendomme, der kan udbygges.

Sidste år skete det med den såkaldte Absalon-portefølje for små 900 millioner kroner med lidt trætte københavnske ejendomme, som blev overtaget sammen med projektfirmaet Thylander Gruppen – der også er makker i SAS-investeringen.

Ifølge Michael Bruhn har SAS-bygningerne to afgørende fordele.

For det første er området blevet langt mere attraktivt for både boliger og kontorer, siden SAS opførte og solgte bygningerne.

Nok var metroen til lufthavnen på tegnebrættet, men siden 2007 har den også været virkelighed, og de små hvide tog kører til døren i både den nordlige del af porteføljen ved Hedegaardsvej og den sydlige ved Amager Strandvej. Nærområdet har også fået Den Blå Planet, Amager Strandpark og snart et stort rekreativt område, anlagt af Tårnby Kommune, og lige nord for oplever hele kysten langs Østamager et sandt byggeboom med masser af højt prissatte lejligheder.

For det andet kan planerne udføres i ro og mag over flere etaper, blandt andet fordi en stor del af de eksisterende lejemål først udløber i 2018. Og selv hvis PFA ikke udnytter nogle af byggeretterne, vil afkastet fra lejemål i de nuværende bygninger ret let kunne komme op på otte-ni procent, vurderer ejendomsdirektøren.

Men målet er at udnytte byggeretterne og mere til, og de første etaper handler om området ved Hedegaardsvej.

På Engvej (felt 1 på kortet) ligger SAS’ datacenter, som flyselskabet flytter om et lille år, og en mulighed er at forhøje bygningen med en-to etager og omdanne den til nogle af de ungdomsboliger, Københavns Rådhus higer efter.

»Vi kan også rive bygningen ned og bygge almindelige boliger. Selv hvis de bliver prissat lidt billigere end på Østamager, omkring 26.000 kroner per kvadratmeter, vil det være en god forretning,« siger Michael Bruhn.

Ved siden af, på selve Hedegaardsvej, ligger en byggegrund (felt 2), hvor PFA Pension har planer om at opføre et bolighøjhus, formentlig med butikker i stueplan og et stort P-anlæg. Også her mener Michael Bruhn at have budgetteret forsigtigt – med priser på 30.000-32.000 kroner per kvadratmeter i 2018-2019 mod Østamagers nuværende 35.000 kroner.

I den sydlige del af porteføljen er det ifølge Bruhn oplagt at rive en stor lagerbygning ned (felt 6 på kortet) og måske også to mindre bygninger (felt 5).

PFA overvejer at arbejde videre med højhusprojektet Tårnby Towers, som er udarbejdet af tegnestuen Adept. Under alle omstændigheder håber pensionsselskabet at få grønt lys til en del byggeri, gerne af boliger. Støjbelastningen er nemlig aftaget mærkbart, siden området tæt på Kastrup Lufthavn blev bebygget, fordi nutidens fly er mere tyste.

»Boliger er oplagt, og der vil være frit udsyn ud mod Øresund. Men det kan måske også blive et godt, ordentligt hotel for folk, der kan tage metroen direkte ind til København eller vil besøge Den Blå Planet,« siger Michael Bruhn.

Tanken er, at hotellet, et enkelt metrostop fra Terminal 3, kan ligge prismæssigt i mellemklassen og dermed supplere det femstjernede Hilton i lufthavnen.