PFA gav DONG garanti på 126 mio. kroner

Landets største pensionsselskab lovede en gave i form af en trecifret milliongaranti til DONG i 2013. Men PFA har aldrig offentliggjort eksistensen af disse kæmpegarantier i sit regnskab. Problematisk, mener ekspert.

Landets største pensionsselskab lovede en gave i form af en trecifret milliongaranti til DONG i 2013. Men PFA har aldrig offentliggjort eksistensen af disse kæmpegarantier i sit regnskab. Problematisk, mener ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en skrupsulten PFA-direktion på jagt efter nye kunder, som i juli 2013 gav en kontant milliongave til en af Danmarks største virksomheder.

Berlingske Business kan i dag afsløre værdien af en særlig kontrakt, som PFA indgik om pension med DONG Energy. Prisen for at lokke de 5.000 DONG-ansatte over til PFA fra konkurrenten Danica var på 126 mio. kroner.

Pengene til DONG kom fra PFAs særlige fælles pengekasse, den kollektive Kunde­kapital, der er opsparet af eksisterende kunders formue og gebyrer, som PFA har fået massiv kritik for at bruge offensivt til at hverve nye kunder med.

Mandag oplyste PFA endda selv, at Erhvervsankenævnet har stadfæstet, at PFA ikke må bruge opsparede kunders formue til at jage nye kunder med.

PFA offentliggør selv, at man i 2013 på et bestyrelsesmøde besluttede, at alle PFAs kunder med Kundekapital skal have 20 pct. i afkast i 2014, 2015 og i 2016 og derudover mindst ti pct. i 2017 og i 2018. På denne måde er alle kunder med Kundekapital stillet lige.

Men denne garanti, som er ca. seks mia. kroner værd, fremgår ikke af PFAs årsregnskab eller af den praksis, som PFA indberettede til Finanstilsynet i januar 2014. PFAs oplysninger om garantien stemmer heller ikke overens med det, som selskabet lovede DONG, som er garanteret 20 pct. i afkast i 2013, 2014 og 2015 – og ti pct. i årligt afkast i 2016 og 2017.

Tidligere bankdirektør og bankoprydder Jørn Astrup er stærkt kritisk overfor, at PFA ikke nævner milliardgarantien til kunderne med ét ord:

»PFA oplyser, at den kollektive Kunde­kapital andrager 15,6 milliarder kroner. Som jeg forstår det, er der af dette beløb disponeret over fem-seks milliarder kroner, som de næste to-tre år vil blive tilskrevet de individuelle kundekapitalkonti. Reelt er der vel så en kundekapital på ca. ti milliarder kroner til rådighed. Ikke 15,6. Det burde vel fremgå af regnskabet,« lyder det fra Jørn Astrup.

Han påpeger ligeledes, at PFA giver et overdrevent indtryk af størrelsen på sin kollektive Kundekapital, som jo de facto er lovet væk til at dække særlige garantier.

Over for Berlingske Business oplyser PFAs konstituerede koncernchef, Jon Johnsen, at PFA i sit seneste årsregnskab blot har skrevet et tal, som samlet indeholder PFAs samlede Kundekapital.

Garantien, som PFA har lovet kunderne fem år frem tiden, står der ikke.

»Det er min opfattelse, at vi har lavet de indberetninger, vi skulle. Hvis Finans­tilsynet har en anden opfattelse, så vil vi gå i dialog med dem om det. Vi har ageret inden for den ramme, som bestyrelsen har givet os,« siger Jon Johnsen.Men I har jo også til Finanstilsynet i januar 2014 indberettet en helt anden praksis end de garantier, som bestyrelsen har vedtaget. Hvad er gået galt?

»Nu er det vigtigt at finde ud af, om det skal indberettes til Finanstilsynet, og hvis de mener, at det skal indberettes, så gør vi det. Så enkelt er det.«

Berlingske Business har forelagt sagen for Finanstilsynet, men de har ikke ønsket at svare på henvendelsen.