PFA forbereder sig på kinesisk boligboble

PFA søger i ly, før en stor boligboble i Kina brister. De store prisstigninger og det enorme overudbud på erhvervsejendomme og boliger i Kinas storbyer har fået PFA til at advare investorerne om en mulig gældsfælde.

PFA søger i ly, før en stor boligboble i Kina brister. De store prisstigninger og det enorme overudbud på erhvervsejendomme og boliger i Kinas storbyer har fået PFA til at advare investorerne om en mulig gældsfælde. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Carlos Barria / Reuters

Det skriver dagbladet Børsen.

De seneste år har der været mange spekulationer i den kinesiske byggesektor, hvilket har betydet prisstigninger i storbyerne Shenzen og Shanghai på henholdsvis 80 pct. og 70 pct.

Ulrik Roux Wolke, der er PFA's seniorporteføljemanager, har besøgt Kina, hvor han har set hvordan efterspørgslen på boliger halter efter udbuddet. Derfor er Ulrik Roux Wolke blevet mere forsigtig med sin del af PFA's investeringer, der især er stats- og virksomhedsobligationer i de såkaldte »emerging markets«.

»Vi bliver konstant mere skeptiske. Jeg har skruet ned for eksponeringen i blandt andet de banker uden for Kina, der er aktive i Kina. Det er blandt andet storbanker i Singapore, Sydkorea og Taiwan samt flere store britiske banker med aktiviteter i Kina, der især vil blive ramt af en bristet boligboble,« siger Ulrik Roux Wolke til dagbladet Børsen.

På grund af mangel på transparens understreger Ulrik Roux Wolke, at det er svært at sige præcist, hvornår boblen vil springe, og hvor alvorlig situationen i Kina er.

Den økonomiske tænketank Capital Economics ser en parallel mellem den nuværende situation i Kina og optakten til subprime-krisen i USA. Tænketanken er ligeledes bekymret for de hurtige prisstigninger, som er en konsekvens af særdeles lempelige udlånsbetingelser.