PFA-direktør lovede kæmpeafkast frem til 2019

PFA har givet forskellige afkastgarantier til kunderne, der rækker langt ud i fremtiden, viser kundeaftale, som Berlingske Business er i besiddelse af. Og de er blevet givet uden bestyrelsens vidende.

PFAs koncerndirektør, Lars Ellehave-Andersen, understregede i fredagens udgave af Berlingske Business, at alle firmakunder i det store pensionsselskab har fået samme behandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Dall
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største pensionsselskab har været så ivrig i jagten på nye kunder, at man har givet særligt fordelagtige afkastgarantier, der rækker langt ud i fremtiden. Berlingske Business kan lørdag afsløre dele af en særlig kundeaftale i PFA med afkastgarantier frem til 2019, som ikke engang er godkendt af PFAs bestyrelse.

PFAs koncerndirektør, Lars Ellehave-Andersen, understregede ellers i fredagens udgave af Berlingske Business, at alle firmakunder i det store pensionsselskab har fået samme behandling.

Det vil sige, at alle virksomheder har fået lovet, at deres medarbejdere får et afkast på 20 pct. på den individuelle kundekapital i årene 2014, 2015 og 2016. På den måde sikrer pensionsselskabet sig, at man overholder Finanstilsynets henstillinger.

Men mindst én firmakunde i PFA har fået en garanti på afkastet på kundekapital, der rækker ud over 2016. Således fremgår det af aftaleteksten: »I perioden fra 1. august 2014 til 1. august 2017 yder PFA Pension en godtgørelse til den enkelte medarbejder med opsparing og individuel kundekapital i PFA Plus udgør mindre end 20 pct. p.a. før pensionsafkastskat. Godtgørelsen udgør den eventuelle forskel mellem den faktiske forrentning af individuelle kundekapital og 20 pct.«

Det er endda en del af aftalen, at kunden også får en afkastgaranti på kundekapitalen helt frem til 2019. At PFA med omfanget af garantier gør forskel på kunderne, dokumenteres af, at PFA i en anden kundeaftale kun har lovet den garanti på 20 pct. i 2014, 2015 og 2016, der er aftalt med bestyrelsen.

Én kunde og én aftale

Berlingske Business har henvendt sig til bestyrelsesformand for PFA Svend Askær for at få hans svar på situationen i PFA, hvor direktionen har bevilget store garantier uden bestyrelsens vidende. Men fra PFA kommer i stedet svar fra koncerndirektør Lars Ellehave-Andersen på følgende spørgsmål:

Berlingske Business har viden om, at der er indgået aftaler med PFAs kunder med en indeholdende garanti på 20 pct.af fire og fem års varighed. Hvad er bestyrelsens kommentar til dette?

»PFA har i forbindelse med indgåelsen af én kontrakt med én kunde givet et løfte om en godtgørelse, hvis ikke den individuelle kundekapital bliver forrentet med 20 pct. fra 1. januar til 1. august 2017. Altså syv måneder længere end bestyrelsen i dag har vedtaget, at den individuelle kundekapital skal forrentes med 20 pct. Bestyrelsen har endnu ikke truffet beslutning om, hvad forrentningen af den individuelle kundekapital skal være i 2017.«

Forhandlinger trak ud

Ifølge Lars Ellehave-Andersen blev den pågældende kontrakt indgået i overensstemmelse med bestyrelsens retningslinjer om 20 pct. i afkast på den individuelle kundekapital i 2014, 2015 og 2016, men det valgte PFAs øverste ledelse altså at se bort fra.

»Men forhandlingerne trak af forskellige grunde ud, og da den endelige kontrakt lå til underskrift, valgte PFA at fastholde det tre-årige løfte, og på grund af forsinkelserne i kontraktforhandlingerne kom det treårige løfte til at gælde fra 1. august 2014 til 1. august 2017. Af den samme kontrakt fremgår det, at PFA i perioden 1. august 2017 til 1. august 2019 yder en godtgørelse på tilsvarende måde, hvis forrentningen af den individuelle kundekapital udgør mindre end ti pct. De ti pct. er den minimumsforrentning, der p.t. ligger for den individuelle kundekapital,« forklarer Lars Ellehave, der dermed bekræfter eksistensen af garantier frem til 2019.

»Gældende regler overholdt«

Selv om PFA har understreget, at man lever op til Finanstilsynets krav, fordi man behandler alle kunder lige, forsikrer Lars Ellehave-Andersen om, at aftalen, der er indgået uden bestyrelsens vidende, er lovlig.

»Finansieringen af differencen mellem den eventuelt generelt lavere forrentning af den individuelle kundekapital og løfterne om godtgørelse vil i givet fald blive finansieret af PFAs egenkapital – helt i overensstemmelse med Finanstilsynets gældende regler.«

Det er nærliggende at tro, at sådanne forskellige aftaler med garantier om aftaler på kundekapital er i strid med Finanstilsynets henstillinger. Hvad er bestyrelsens kommentar til dette? Vil I undersøge dette forhold?

»Alle kunder i PFA får den samme forrentning af deres individuelle kundekapital. Der gælder altså de samme principper for alle. Principperne for overførsler fra kollektiv kundekapital til individuel kundekapital er anmeldt til Finanstilsynet,« siger Lars Ellehave-Andersen.

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger er bestyrelsen ikke orienteret om indgåelse af aftaler med garantier på kundekapital afkast med kunderne. Kan formanden bekræfte det?

»PFAs bestyrelse har ikke været orienteret om, at denne ene kontrakt har indeholdt løfter om en godtgørelse, som tidsmæssigt rakte ud over bestyrelsens beslutning om at forrente den individuelle kundekapital med 20 pct. til og med 2016. Men som sagt vil den eventuelle godtgørelse blive finansieret af PFAs egenkapital – helt i overensstemmelse med Finanstilsynets gældende regler. Der ligger ikke andre aftaler i PFA end denne ene, hvor der er givet løfter om godtgørelse i forbindelse med den individuelle kundekapital, som rækker ud over 2016,« siger Lars Ellehave-Andersen.