PET udvider hemmelige lokaler i Søborg

Politiets Efterretningstjeneste får stor forøgelse af lejemål hos Topdanmark. Nybyggeri er for dyrt.

Politiets Efterretningstjeneste øger sit lejemål hos Topdanmark med 5.000 kvadratmeter kontorer og 5.700 kvadratmeter lager og garage. Det er billigere end at bygge nyt.
Læs mere
Fold sammen

Den mest hemmelige del af politiet, efterretningstjenesten eller PET, er ved at udvide sit lejemål i Topdanmark-ejendommen på Klausdalsbrovej i Søborg med 70 procent.

PET vil samle flere funktioner på adressen og forventer desuden i dette efterår at udvide med cirka 30 årsværk til at styrke blandt andet beredskab og analyse, som det beskrives i et aktstykke til Folketingets finans- udvalg.

Udvalget skal, lettere forsinket på grund af folketingsvalget i juni, godkende en ny lejeaftale, som udvider et eksisterende lejemål på godt 15.000 kvadratmeter med 5.000 kvadratmeter kontorer og 5.700 kvadratmeter lager og garage i det tidligere hovedsæde for servicekoncernen Sophus Berendsen.

PET har bundet sig til lokalerne i 15 år fra det tidlige 2016 efter en ombygning og får til gengæld en årlig lejerabat på to millioner – udlejere elsker den sikkerhed, som lange lejeaftaler giver, især med stabile lejere som staten.

Den årlige leje for de udvidede lokaler bliver 19,3 millioner kroner, og det er en god forretning for PET og skatteyderne, argumenterer transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) med afsæt i beregninger fra Bygningsstyrelsen.

»Et nybyggeri vil have anlægsudgifter på minimum 400 millioner kroner eksklusive grund, hvilket må forventes at betyde en husleje i statsbyggeri alene for bygningen på minimum 24 millioner kroner,« hedder det i aktstykket.

En OPP-model – hvor en pensionskasse eller andre private opfører og driver bygningen – er »vanskelig at håndtere i drifts- og vedligeholdelsesfasen på grund af PETs særlige funktioner og sikkerhedsmæssige forhold,« hedder det også.

PET udfører blandt andet spion- eller efterretningsopgaver og står for sikkerheden for prominente og særligt udsatte borgere, og de ekstra lokaler skal forsynes med »særinstallationer« for 10-12 millioner kroner.

Ordknap direktør

Hos Topdanmark Ejendomme er direktør Søren Kempf Holm mere ordknap end vanligt om netop denne lejer:

»Vi er glade for samarbejdet og glade for at kunne optimere et erhvervslejemål.«

Søborg-ejendommen ligger i Københavns omegn, hvor godt 15 procent af kontorerne ifølge den seneste online-version af Dansk Ejendomsmæglerforenings branchestatistik står tomme – den højeste andel i landet.

Topdanmark Ejendomme har investeret fem-seks milliarder kroner i mursten, især i kontorer og boliger i hovedstaden og Aarhus.