Pessimisme i hotel- og restaurantbranchen

Lave forventninger til sommeren hos hoteller og restauranter. Både forretningsgæster og turister mangler, men caféer og værtshuse har det ganske godt.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Svigtende turister og økonomisk nedgang vil sætte sine spor på sommersæsonen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

Det viser en undersøgelse blandt medlemmerne, som arbejdsgiverorganisationen Horesta har foretaget.

I alt 38 procent af virksomhederne regner med færre gæster end i sommeren 2008, og en stort set tilsvarende andel venter lavere omsætning.

Mest udtalt er pessimismen på kursus- og konferencesteder. Her forventer seks ud af ti færre gæster og lavere omsætning end sidste år.

Også blandt hoteller, kroer og restauranter er der lave forventninger til sommersæsonen. 44 procent af hotellerne og kroerne forventer færre gæster, mens tallet for restauranter er næsten lige så højt.

Forventningerne er lavest i København, mens Bornholm og Nordjylland ser lysest på sommeren.

Ifølge adm. direktør i Horesta Lone Njor Hulth er forklaringen, at primært forretningsgæsterne står for en stor del af efterspørgslen i København, mens det kendetegner Bornholm og Nordjylland, at disse egne især har mange feriegæster.

- I svære tider ved vi, at virksomhederne først skærer ned på mødeaktivitet, efteruddannelse af medarbejdere og forretningsfrokoster uden for huset. Hertil kommer, at turisterne i stigende grad vælger Danmark fra, forklarer direktøren.

De mest positive forventninger til sommersæsonen har caféer og værtshuse.

- Lavkonjunkturerne får nogle gæster til at skifte det lidt dyrere måltid ud med et lidt billigere alternativ. Og her passer caféburgeren godt ind i et lidt strammere feriebudget, siger Lone Njor Hulth.

/ritzau/