Peru giver Danmark ekstra vinderchancer i virksomhedsdyst

Når vinderen af den globale virksomhedsdyst EY World Entrepreneur Of The Year findes i aften, sidder Peru med for bordet for første gang. Og landets finalist, DanPer, har tætte relationer til Danmark.

Rosario Bazán (th) er CEO for peruvianske DanPer. Fold sammen
Læs mere
Foto: studio.phenix

I aften kåres verdens bedste vækstvirksomhed under en stor gallamiddag i Monaco. Begivenheden er kulminationen på virksomhedsdysten EY World Entrepreneur Of The Year, hvor finalister fra 53 lande, heriblandt Danmark, kæmper om at løfte trofæet som verdens bedste vækstskaber.

Men selv hvis det ikke bliver danske Sitecore, som løber med årets sejr i aften, har Danmark alligevel en chance for at tage lidt af den ærefulde titel med hjem. Finalisten fra den debuterende nation Peru, har nemlig tætte forbindelser til det rød-hvide dronningerige.

Nærmere bestemt er der tale om landbrugsvirksomheden DanPer, hvis navn alene vidner om oprindelsen som joint venture mellem de to lande. Virksomheden har modtaget både kapital og prisbelønning fra Investeringsfonden For Udviklingslande (IFU) og er i dag partner med det danske selskab AHB Holding.

"Selv om vores to lande ligger langt fra hinanden, er samarbejdet med Danmark forløbet uden store problemer. Vi har mange af de samme værdier, blandt andet at der skal være stor transparens," siger Rosario Bazán, mens hun roligt bevæger sig igennem de pompøse hotelgange, der huser deltagerne i entreprenørdysten.

DanPer er i dag Perus næststørste landbrugsvirksomhed og har mere end 6.000 ansatte. Mange af dem har DanPer med sit eget træningsprogram været med til at hjælpe ud af fattigdom, og virksomheden er både kendt og respekteret for sit sociale og miljømæssige engagement.

"Det er dog ikke ren filantropi. Ved at give folk muligheden for at tage hånd om deres eget liv, får vi også selv et bedre udgangspunkt for vores fremtidige forretning. På samme måde bliver vores produkter bedre, når vi undgår at bruge pesticider," siger Rosario Dazán.

Hun stopper et øjeblik op for at banke nysgerrigt på en af hotellets ornamenterede vaser, inden hun fortsætter mod hotellets middelhavsvendte terrasse, hvor hun om lidt har et tv-interview.

Ved hjælp af et særligt drypvandingssystem sparer DanPer store mængder vand, som flere steder i Peru er en kostbar ressource. Samtidig har virksomheden skabt et økosystem, hvor produktionsrester bliver foder til køer, som igen laver gødning til produktionen. Og for at holde skadedyr væk har DanPer bygget reder for fugle, som naturligt kan tage sig af problemet.

Netop innovative tiltag som disse har været med til at kåre Rosario Dazán og DanPer til en af årets største entreprenører og givet adgang til finalen i Monaco. Og som forkæmper for kvinders rettigheder er hun næsten endnu mere stolt af at være her.

"Jeg er ikke bare Perus første deltager, men var også den eneste kvinde i det endelige felt om pladsen. Man bliver enormt ydmyg af på den måde at være repræsentant i så bombastiske omgivelser og blandt så dygtige entreprenører fra hele verden," siger hun, inden hun med et blink tilføjer:

"Vi er alle sammen allerede vindere. Men jeg håber da, at Danmark også hepper på os i aften."