Personbilsalget faldt 38 pct. i december

I december fortsatte efterårets markante fald i bilsalget i Danmark. De viser statistik fra De Danske Bilimportører.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
For personbiler var faldet på 38 pct., mens varebilerne måtte notere en nedgang på 57 pct.

Samlet for 2008 oplevede branchen en tilbagegang på 7,7 pct. for personbiler og hele 40,2 pct. for varebiler. I første halvår lå salget fornuftigt, mens andet halvår blev præget af en voldsom opbremsning, efterhånden som finanskrisen for alvor tog til i løbet af efteråret.

"Nybilsalget faldt igen i december måned. Selvom faldet var mindre end i november, er der desværre fortsat tale om et ganske stort fald. Vi formoder, at mange virksomheder har erfaret, at det er blevet sværere at få finansieret investeringer i nye biler. Samtidig har salget til private været ramt af den psykologiske effekt af finanskrisen," udtaler Bent Mikkelsen, administrerende direktør hos De Danske Bilimportører.

2009 vil også være påvirket
Han vurderer endvidere, at også i 2009 vil bilsalget være påvirket af krisen.

"Men heldigvis ser vi også en række faktorer, der trækker i retning af en normalisering. Det gælder især den nye bankpakke, der forhåbentlig igen vil gøre det muligt for sunde virksomheder at få finansieret deres investeringer. Samtidig vil vi i 2009 opleve rigtig mange nye, spændende og miljøvenlige biler i forretningerne. Kombineret med de fortsat faldende renter formoder vi, at det vil være med til at understøtte salget," siger Bent Mikkelsen.

Når det gælder salget af varebiler, bekræftede decembers salg med en tilbagegang på 57 pct. den faldende tendens, der har præget hele 2008. Samlet set blev der solgt 40 pct. færre varebiler i 2008 sammenlignet med 2007.

Præget af afgiftsændring
"Salget af varebiler har i 2008 været præget af afgiftsomlægningerne fra 2007, der bl.a. fik mange private kunder til at forlade markedet. I december måned har rigtig mange virksomheder været ramt af den begrænsede adgang til kredit, og samtidig er der sket en kraftig opbremsning i bygge- og anlægssektoren. Faktorer, der tydeligt er slået igennem på varebilmarkedet," forklarer Bent Mikkelsen.

Til gengæld har indregistreringen af lastbiler ikke været så hårdt ramt i 2008, da man samlet set oplevede en beskeden tilbagegang på 3 pct. Og i december nåede registreringstallet op på 437 nye lastbiler, hvilket var en fremgang på 21 pct. sammenlignet med december 2007.

RB-Børsen