Per Stig nægter politiet adgang

Udenrigsministeriet nægter politiet at afhøre fire medarbejdere om den omfattende olie for mad-skandale. Strafferetsprofessor opfordrer politiet til at opgive hele sagen, fordi ministeriet med udenrigsminister Per Stig Møller (K) i spidsen nægter at samarbejde.

"Det vil være etisk uforsvarligt at forsøge at gennemføre sagen. Udenrigsministeriet ønsker åbenbart ikke at medvirke, og det må forstås sådan, at ministeriets interesse i at holde ting skjult eller hemmelige er større end dets interesse i at få straffet de virksomheder, der har overtrådt reglerne."

Det siger strafferetsekspert og professor Gorm Toftegaard Nielsen fra Aarhus Universitet til Jyllands-Posten i kølvandet på, at ministeriet afvist at efterkomme bagmandspolitiets ønsker om at afhøre fire medarbejdere om olie for mad-skandalen.

Afhøringen skal ske for at finde ud af, hvad ministeriets embedsmænd vidste om danske virksomheders ulovligheder under det korrumperede olie for mad-program i Irak under FN.

Udenrigsministeriet vil derimod besvare spørgsmål fra politiet skriftligt – også selv om udenrigsministeren i sidste måned understregede, at ministeriets medarbejdere »skal være så hjælpsomme som muligt«.

Temaet kan få afgørende betydning for, om man kan gennemføre retssager mod virksomheder som Grundfos, Lundbeck og Oticon med krav om konfiskation af deres udbytte fra dengang, skriver Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten