Per Stig griber ind i Irak-sag

Efter kritik fra eksperter og politikere giver udenrigsminister Per Stig Møller (K) nu bagmandspolitiet lov til at afhøre fire af ministeriets embedsmænd.

Først lød meldingen, at de fire embedsmænd - der sandsynligvis har værdifuld viden om olie for mad-skandalen i Irak – ikke måtte afhøres af bagmandspolitiet, der derfor måtte nøjes med skriftlige besvarelser fra ministeriet.

Det fik både eksperter i strafferet og en række politikere til at rette en skarp kritik af udenrigsministeren for at spænde ben for politiets efterforskning i sagen.

Herefter har tonen fået en anden lyd:

"Hvis bagmandspolitiet ikke er tilfredse med svarene, kommer de selvfølgelig til at tale med medarbejderne," siger Per Stig Møller i dag til Jyllands-Posten.

Men kovendingen får ikke professor i strafferet Gorm Toftegaard Nielsen til at forstumme:

"Efterhånden må jeg sige, at der åbenbart er noget, som politiet ikke skal have at vide. Og så ville jeg have dårlig samvittighed ved at rejse tiltale mod nogle virksomheder, når jeg ikke kan få at vide af det offentlige, om det har nogen rolle i det," siger han til Jyllands-Posten.

Bagmandspolitiet har tidligere afvist at stille skriftlige spørgsmål til udenrigsministeriet, men efter ministeriets beslutning om den skriftlige fremgangsmåde i mandags, har politiet måtte acceptere den fremgangsmåde.

Chefen for bagmandspolitiet har ikke nogen bemærkninger til de nye toner fra udenrigsministeren.

Kilde: Jyllands-Posten