Pepsi gentager Super Bowl-stunt

Læskedrik-kæmpen Pepsi dropper igen i år at reklamere under Super Bowl. I stedet bruger selskabet pengene på en social kampagne, Refresh.

Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vakte berettiget opsigt, da læskedrik-kæmpen Pepsi i fjor for første gang i 23 år droppede at reklamere for hovedbrandet under Super Bowl.

I stedet meldte Pepsi ud, at selskabet ville bruge det sædvanlige budget (godt 20 millioner dollars) på en ny kampagne, Pepsi Refresh, der kombinerede crowd sourcing, sociale medier og CSR.

Kampagnen fik omgående stor opmærksomhed – både positiv og negativ – og succesen har tilsyneladende været så stor, at Pepsi lader Refresh-kampagnen løbe videre i år.

Pepsi har dog ikke helt droppet Super Bowl i år, da Pepsi-koncernen vil reklamere for sine brands Pepsi Max og Doritos i forbindelse med årets sportsbegivenhed i USA.

75 millioner stemmer

Pepsi Refresh-kampagnen gjorde det muligt for websurfere at komme med forslag til, og stemme på, projekter, der kunne skabe nyt liv i lokalsamfund i USA. De bedste projekter ville blive belønnet med donationer fra Pepsi.

Det resulterede i 120.000 forslag, og der er indtil i dag afgivet mere end 75 millioner stemmer. Pepsi har udbetalt 20 millioner dollars til omtrent 400 projekter, der er blevet begavet med alt fra 5.000 til 250.000 dollars.

Godt 19 procent af stemmerne blev afgivet via Facebook, men kampagnen brugte også Twitter og blogs til at skabe opmærksomhed om Refresh-programmet på internettet.

Ifølge Shiv Singh, der står i spidsen for Pepsis digitale marketingafdeling, er Refresh meget mere end traditionel CSR. Han forventer, at kampagnen sætter helt nye standarder.

- Det var ikke en filantropisk øvelse, fastslår han.

Det handlede derimod for Pepsi om at bruge såkaldte ”branddollars” ud fra en tro på, at når man bruger disse penge på at få forbrugere til at komme med forslag til, hvordan man kan forandre verden, så vil forbrugerene vinde, brandet vil vinde og lokalsamfundene vil vinde.

- Det var et kæmpe sats. Ingen har gjort det i denne skala før, siger han.

Her kan du se en video om projektet: