Pentagon rejser til Thy for at lære energibesparelse

En delegation fra det amerikanske forsvar skal lære forsyningsuafhængighed af Danmarks førende klimakommune.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er i top på en række klima-fronter, og det har nu skabt interesse fra topledelsen i det amerikanske militær, hvor uafhængighed fra fossille brændstoffer tillægges stor strategiske betydning.

Onsdag ankommer således en delegation på 20 personer fra den amerikanske militærledelse til Thy for at tage ved lære af Thisted kommunes mange tiltag på energi-fronten.

Amerikanerne besøger blandt andet kraftvarmeværk Thisted, hvor borgmester Lene Kjeldgaard Jensen vil tage imod samt Hurup Fjernvarmeværk, hvor amerikanerne vil se, hvordan træflis fra Nationalpark Thy bruges til at forsyne borgerne med bæredygtig energi.

- Der er store ressourcer gemt i for eksempel biomasse og affaldsforbrænding, og det er oplagt at udnytte dette på flere amerikanske baser, siger chefen for Thisted kommunes Erhvervsråd, Flemming Toftdahl-Olesen, til ErhvervsBladet.

På størrelse med en militærbase

Det er den danske Oberstløjtnant Per Lyse Rasmussen, der sammen med Thisted Erhvervsråd, står bag det amerikanske besøg. Han er ansat ved den danske ambassade i Washington og da han sidste år besøgte Thisted Kommune, opdagede han, at der gemte sig muligheder for et dansk amerikansk samarbejde.

Med Thisteds geografiske område og 46.000 indbyggere ligner kommunen på mange måder en amerikansk base, og da Thisted modtager langt størstedelen af sin energiforsyning fra vedvarende energikilder, burde dette også være muligt i USA.

Oberstløjtnanten afholdt senere en række energiseminarer i Pentagon, hvor han tog udgangspunkt i Thisted kommunes tiltag, og det har åbnet i hvert fald de anmerikanske officers øjne for emner som fjernvarme og bølgeenergi i jagten på forsyningsuafhængighed.

- Fjernvarme som vi kender det herhjemme vil nok blive sammenlignet med den rene kommunisme af mange amerikanere, men på en militærbase, hvor chefen bestemmer indretningen kan man sagtens forestille sig det, siger Flemming Toftdahl-Olesen, der ser meget frem til at modtage den amerikanske delegation.

Mulighed for erhvervssamarbejde

Flemming Toftdahl-Olesen forklarer at en række danske virksomheder vil deltage i møderækken i løbet af formiddagen, og han håber, at arrangementet kan være med til at skabe nye kontakter.

Delegationen vil blandt andre høre indlæg fra Scandinavian Energy Group, Brix & Kamp, Babcock & Wilcox Vølund, Grundfoss og Danfoss.