Pensionsselskaber smækker med døren

Seks danske pensionsselskaber forlader nu en privat international organisation, der skal fremme miljørigtige og sociale investeringer. Selskaberne er utilfredse med, at de slet ikke har nogen indflydelse på organisationen.

Sampension er et af de seks danske pensionsselskaber, der har meldt sig ud af en privat organisation, der skal fremme ansvarlige investeringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er det nok. Sådan lyder beskeden fra seks danske pensionsselskaber til den private organisation, der arbejder for at fremme de FN-støttede »Principper for Ansvarlige Investeringer«. Det vil blandt andet sige miljørigtige og socialt ansvarlige investeringer. Selskaberne har netop meddelt, at de melder sig ud af organisationen.

De seks selskaber vil fortsat investere efter principperne, som de støtter op om, men de vil ikke være med i organisationen, fordi de ikke har nogen indflydelse på den.

Organisationen blev for tre år siden udskilt fra FN og siden har der ikke været nogen generalforsamlinger eller valg til bestyrelsen. Efter længere tids kamp har de seks selskaber bestående af ATP, Industrien pension, PensionDanmark. PFA Pension, PKA og Sampension valgt at trække stikket.

»Vi er helt enige i organisationens formål. Det er ikke nok at se på økonomien, når man laver investeringer. Der skal også ses på andre forhold som eksempelvis miljø. Det kan have en økonomisk effekt på længere sigt,« siger investeringschef i Industriens Pension Henrik Nøhr Poulsen.

»Men hvis vi skal være fuldgyldige medlemmer af organisationen, vil vi også gerne høres. Det er ligesom en sportsforening, hvor de aktive også har indflydelse. Det har vi ikke haft siden organisationen gik over til at være privat,« siger Henrik Nøhr Poulsen.

Han fremhæver, at de seks selskaber gennem længere tid har haft en dialog med organisationen for at få ændret tingene, men det er ikke lykkedes.

»På et tidspunkt er nok nok, og det er nu. Men det skyldes bestemt ikke det som PRI står for. Det er det interne ledelsesmæssige, der ikke fungerer,« siger Henrik Nøhr Poulsen.