Pensionsselskaber advarer mod dyrt hul i ny opsparingsfidus for seniorer

Seniorer risikerer modregning i boligsikring og andre offentlige ydelser før pensionsalderen, hvis de følger regeringens råd om at sætte pensionspengene i aldersopsparing.

Foto: Bax Lindhardt

En ny mulighed for at sætte op til 50.000 kr. årligt ind på en såkaldt aldersopsparing i de sidste år på arbejdsmarkedet var tænkt som regerings løsning for tusindvis af lavtlønnede, som i dag reelt taber penge på at fortsætte med at betale ind til pension. Yderligere opsparing fører blot til modregning i folkepension, ældrecheck og andre offentlige pensionistydelser.

Men regeringens gode tilbud risikerer at føre til modregning før pensionsalderen - i stedet for efter, påpeger pensionsbranchen. Det skriver Finans.

»Der sker blot en fremrykning af modregningsproblemet. Mange af dem, som aldersopsparing var tiltænkt som løsningen for, er de samme mennesker, der f.eks. sidder i lejebolig og modtager boligsikring eller andre offentlige ydelser, som man kan få før pensionsalderen,« siger chefkonsulent Karen Leth Jensen i forsikringsselskabernes brancheforening, Forsikring og Pension.

Problemet er, at indbetaling til aldersopsparing ikke er fradragsberettiget. Derfor stiger den skattepligtige indkomst på papiret, og en række offentlige ydelser før pensionsalderen som f.eks. boligsikring er indkomstafhængige.

Dertil kommer, at en række offentlige ydelser også påvirkes af en eventuel ægtefælles indtægt, og derfor kan indbetaling til aldersopsparing også betyde, at en ægtefælle, der allerede har nået folkepensionsalderen, får nedsat sin folkepension.

Karen Leth Jensen understreger, at Forsikring og Pension arbejder konstruktivt på at finde en løsning, så aldersopsparing ikke blot fører til nye problemer med modregning.

»Vi har fundet løsninger på andre praktiske problemer sammen med regeringen, men lige her er det svært at se en vej ud,« siger hun til Finans.

Næstformand i LO Arne Grevsen understreger, at pensionspenge er lønkroner, som fagbevægelsen via overenskomsterne tvinger folk til at indbetale. Derfor skal regeringen tænke sig om to gange:

»Det forpligter ad H... til, at det er folks egne penge. Vi har en forpligtelse til at sørge for, at man ikke risikerer at miste penge, hvis man indbetaler til pension,« siger han.

Skatteministeriet oplyser, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) ikke har mulighed for at kommentere sagen, før han har afgivet svar til Folketinget.