Pensionsselskab ændrer i bestyrelsen og giver bonus til alle

Den store pensionskoncern PFA har erkendt behovet for nye kompetencer i bestyrelsen og henter derfor blandt andet en tung profil ind fra IBM. Samtidig ændrer man i lønpolitikken, så næsten alle medarbejdere nu får bonus.

PFA-bestyrelsesformand Torben Dalby Larsen kan efter dagens generalforsamling præsentere nye ansigter i bestyrelsen og en ny bonusordning til medarbejderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Markante ændringer i bestyrelsen og et udvidet bonusprogram til medarbejderne skal være med til at modernisere den store pensionskoncern PFA, der har over 500 milliarder kroner under forvaltning og mere end 1,2 millioner pensionskunder.

»Der har tidligere været en stor debat om sammensætningen af vores bestyrelse, og hvorvidt der var de nødvendige kompetencer til morgendagens krav og udfordringer. Det mener vi nu at have fundet vores egen løsning på,« siger bestyrelsesformand Torben Dalby Larsen til Berlingske Business.

På onsdagens generalforsamling står der således til at komme to nye ansigter ind i bestyrelsen, mens man siger farvel til to andre. Der er nemlig indgået en ny aktionæroverenskomst, som sikrer, at »bestyrelsen har de særlige kompetencer, der skønnes nødvendige i dag«, som PFA formulerer det. Det betyder, at tre af bestyrelsens medlemmer udpeges af funktionærorganisationer, og tre udpeges af arbejdsgiver- og erhvervsorganisationer, mens der fremover vil være fire medlemmer med »særlige kompetencer«.

»Det er ikke, fordi vi seks ikke har nogen kompetencer, men vi er jo indstillet af nogle organisationer. De fire øvrige henter vi ind alene, fordi de tilfører en viden, vi ikke har i bestyrelsen. I dag henter vi også to ind, som har et internationalt udsyn, hvilket vi ikke har i forvejen. Vi ændrer også måden, bestyrelsen arbejder på ved at indføre tre udvalg, og det sker for at have øget fokus på investeringerne på et tidspunkt, hvor vi kaster os ud i flere og flere alternative investeringer,« siger Torben Dalby Larsen, der udover at være formand for PFA er chefredaktør og adm. direktør for Sjællandske Medier.

Investering og IT

Her kommer et af de nye bestyrelsesmedlemmer også til at spille en rolle. For Peder Hasslev er en profil med stor erfaring inden for netop investeringsområdet. Han er til hverdag adm. direktør i Saminvest i Sverige, og har bl.a. arbejdet som vice adm. direktør og kapitalforvaltningschef hos det svenske pensionsselskab AMF samt som aktiechef i AMF, SEB Asset Management og Folksam kapitalforvaltning. I forvejen er investeringsfronten repræsenteret i bestyrelsen i form af den tidligere chef for Danske Capital, Niels-Ulrik Mousten.

Derudover har man også valgt at hente en profil ind fra IBM. Nemlig Helle Valentin, der er den højest placerede danske kvinde i den store koncern. Hun er global driftsdirektør for et af de hotteste forretnings- områder i IBM, Watson Internet of Things, med et investeringsbudget på tre milliarder dollar.

»I en koncern som PFA spiller IT en fantastisk stor rolle. Vi har kigget på hinanden i bestyrelsen og erkendt, at der ikke er nogen af os, som er superspecialister på det nødvendige niveau. Derfor har vi headhuntet en, som har den kompetence, i form af Helle Valentin fra IBM,« siger Torben Dalby Larsen.

PFA går også fra fireårige valgperioder i bestyrelsen til etårige valgperioder, og det betyder, at den fjerde »eksterne« plads kommer i spil til næste år. Her leder bestyrelsen ifølge formanden sandsynligvis efter en profil, som har stærke kompetencer på det forsikringsmæssige felt. Alt i mens siger man farvel til den tidligere formand Svend Askær og NKT-formanden Jens Due Olsen. Begge har ikke ønsket at genopstille.

Bonus er nyskabelsen

Samtidig ændrer pensionskassen også i lønpolitikken for hele koncernen. Man vil ifølge bestyrelsesformanden gerne sikre, at alle medarbejdere får andel i succesen, når det går godt for PFA.

»Der er én nyskabelse. Vores bonusordninger bliver bredt ud, således at de i et begrænset omfang gælder alle i huset, på nær de funktioner som eksempelvis intern revision, hvor man ikke kan have bonusordninger. Den kultur, der altid har været i investeringsfondene, får andre afdelinger nu også del i, om end i mindre omfang, så alle får del i det, når PFA opnår et godt resultat. For alle i koncernen bidrager til det.«

Formanden understreger dog, at der ikke er tale om provisionsordning, der er drevet af kundesalg, men en generel bonusordning. Der har på det seneste været stor debat om bonusordningerne for topcheferne i de store danske virksomheder, som i en lang række tilfælde udgør 45 pct. og opefter af den samlede løn. Så langt op går PFA dog ikke. Direktionens variable løn kan maksimalt udgøre 20 pct. af den faste grundløn inklusive pension.

»Det her skal ikke være et foretagende, der skal drives fuldkomment egoistisk og kortsigtet på bonusordninger. Det er risikoen, hvis man gør bonusordningerne for store. De 20 pct. er en motiverende andel, men dog ikke en voldsom andel. Vi er en del af virkeligheden, og i virkeligheden er der bonusordninger, men hos os skal det ikke være på en måde, hvor det hele går op i hat og briller og bonusordninger. Derfor er der lagt et loft.«

Undtagelsen hertil er i PFA Bank, hvor direktionens variable løn maksimalt kan udgøre 30 pct. og i PFA Asset Management, hvor direktionens variable løn maksimalt kan udgøre 50 pct.

»Men det er en kultur, der alle steder i branchen er drevet af den slags ordninger,« lyder forklaringen fra Torben Dalby Larsen.