Pensionsmilliarder på vej til kriseramt landbrug

Pensionskasserne har fået øjnene op for det kriseramte danske landbrug. AP Pension har afsat 600 millioner kroner til opkøb af mindst 10 større landbrugsejendomme.

Pensionsselskabet AP Pension har som det første det seneste halve år opkøbt landbrugsejendomme og jord, og nu ser selskabet positivt på at skyde flere milliarder ind i det kriseramte landbrug, Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pensionsselskabet AP Pension har som det første det seneste halve år opkøbt landbrugsejendomme og jord, og nu ser selskabet positivt på at skyde flere milliarder ind i det kriseramte landbrug, skriver Politiken.

Andre pensionsselskaber følger AP Pensions investeringer i landbruget og er klar til at følge efter, hvis det viser sig at være en god forretning.

I første omgang har AP Pension afsat 600 millioner kroner til opkøb af mindst 10 landbrugsejendomme.

»Når de 600 millioner kroner er ved at være brugt, vil vi tage stilling til, om vi vil investere flere penge. Men vi ser ingen grund til, at det stopper der. Vi har 100 milliarder kroner under forvaltning, og vi har de otte milliarder kroner i ejendomme, og landbruget er en bedre investering end ejendomme. Så det er bare at trykke på,« siger administrerende direktør Søren Dal Thomsen fra AP Pension.

AP Pensions investeringer følger en model, hvor selskabet køber jorden og bygningerne, mens landmanden selv står for dyrene og maskinerne.

Landmanden betaler en husleje, der giver pensionsselskabet et afkast på 5,2 procent af det investerede beløb i jorden og 6,5 procent af prisen for bygningerne.

Modellen vækker interesse hos andre pensionsselskaber.

»Vi følger AP Pensions investering i området med interesse. Det er spændende at følge, og hvis det viser sig at give et godt afkast, og man kan finde et fornuftigt samarbejde med de landmænd, der skal drive gårdene, er det selvfølgelig interessant. Men i øjeblikket sidder vi på sidelinjen og afventer de første erfaringer«, siger administrerende direktør i Pensionsselskabet PKA Peter Damgaard Jensen til Politiken.