Pensionskunder skylder Danske Bank 600 millioner kroner

Afkastene i årets første ni måneder var ikke store nok til, at Danske Bank kunne indkassere sit honorar for at stille kapital til rådighed for pensionskunderne i Danica. De lave afkast giver desuden et forhøjet kursværn.

Danicas afkast betyder, at pensionsselskabet ikke kan afregne med ejeren Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danica tjente i årets første ni måneder 606 millioner kroner før skat, hvilket er mere end en halvering i forhold til de 1.382 millioner kroner, som Danske Banks pensionsselskab tjente i den tilsvarende periode i fjor.

Men resultatet kunne have været mere end dobbelt så stort, hvis afkastene på pensionskoncernens investeringer havde været større, fremgår det af regnskabet.

»Resultatet kunne have været større. Det skyldes, at det ikke har været muligt at indtægtsføre risikotillæg på 610 mio. kroner som følge af det opnåede investeringsafkast. Risikotillægget indtægtsføres, når investeringsresultatet fremadrettet tillader det,« skriver Danica i regnskabet.

Baggrunden for situationen er, at pensionskunder med en traditionel pension til gennemsnitsrente skal betale ejeren af Danica - Danske Bank - for at stille kapital til rådighed, det såkaldte driftsherretillæg eller risikotillæg. Når afkastene ikke er store nok til at trække tillægget ud, så sættes beløbet fiktivt ind på en såkaldt skyggekonto, der udbetales, når afkastene igen er tilstrækkeligt store til det.

En anden effekt af de lave afkast er, at en del af Danicas kunder må se deres såkaldte kursværn stige til 2,4 procent - det er prisen for at flytte opsparingen. Afkastet udgjorde minus 1 procent i Danica Traditionel som følge af den stigende rente og deraf følgende kurstab især i første halvår af 2013.

»I 3. kvartal hævede vi kursværnet til 2,4 procent i rentegruppe 2 i det traditionelle pensionsprodukt. Det er en utilfredsstillende situation, og vi arbejder målrettet på at komme af med kursværnet. Derfor har vi øget andelen af alternative investeringer, som sammen med den gradvist stigende rente skal bidrage til, at kursværnet afskaffes,« skriver adm. direktør i Danica Per Klitgård.

Der er ca. 60.000 kunder svarende til ca. 10 procent af de danske kunder i rentegruppe 2, og kursværnet betyder et fradrag i opsparingen, hvis kunder  vil have deres opsparing i Danica Traditionel flyttet til et andet produkt eller udbetalt før tid.

I øvrigt glæder Danica sig over fremgang især i Norge og Sverige.

»Pensionsindbetalingerne udgjorde 20 mia. kroner ved udgangen af 3. kvartal 2013 og er dermed de næststørste på det nordiske marked. Det er en stigning på 1,6 mia. kroner svarende til 9 procent i forhold til samme periode i 2012,« skriver koncernen i sit regnskab.

I Danmark var væksten på 3,5 procent, i Sverige på 27 procent og i Norge på 19 procent. Det svarer siden begyndelsen af 2011 en samlede kundetilgang i Sverige på 28.500 kunder og i Norge på 76.000 kunder.