Pensionskasser klar med erhvervslån for milliarder

PFA foreslår ny fælles fond, der kan skyde milliarder i obligationslån til mindre virksomheder.

    Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blæser nye vinde for mindre og mellemstore danske selskaber, der under krisen har fået svært ved at låne penge i banken. Pensionskassen PFA brygger med pensionsgiganten ATP på en plan om at etablere en fælles fond flere pensionskasser imellem, der skal investere milliardbeløb i obligationer fra mindre danske virksomheder, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Samtidig undersøger Erhvervs- og Vækstministeriet muligheden for at pulje lån fra små og mellemstore virksomheder i obligationer, og også etablering af en ny børs til de nye erhvervsobligationer overvejes. Planerne skal afhjælpe det voksende gab mellem mindre danske virksomheders behov for at låne penge og bankernes stigende uvilje mod at låne penge ud.

- Vi er interesseret i at lave en slags fond, hvor man kan gøre noget for de små og mellemstore virksomheder, for vi har ikke selv den ekspertise, siger direktør i PFA Henrik Heideby, der har vendt ideen med ATP.Fonden skal efter Heidebys hoved købe erhvervsobligationer i de mindre virksomheder.

- Der er brug for, at man i pensionssektoren arbejder sammen om det her. Mellem fire og otte aktører skal slå sig sammen, for selvom vi konkurrerer på pension, burde vi samarbejde på det her investeringsområde, siger han.

I Industriens Pension er investeringsdirektør Jan Østergaard interesseret i meldingen fra PFA, fordi netop manglende kompetencer er en af de store udfordringer for, at selskabet tør kaste sig ind på det nye marked for erhvervsobligationer i mindre virksomheder. Det vigtigste punkt i drøftelserne er dog ifølge Jan Østergaard, hvordan investorerne kan vide, at de får den rigtige betaling for risikoen, så de undgår at smide penge i et sort hul eller låne for billigt ud.Investeringsdirektør i Pensam, Benny Buchardt Andersen, peger på, at renterne skal op.

- Det, der er en udfordring herhjemme i forhold til i Europa, er, at der ikke er et marked for erhvervsobligationer i Danmark, fordi virksomhederne har kunnet låne på fornuftige vilkår i bankerne. Vi kan investere i europæiske virksomheder til en rente på 8-10 procent, og det skal vi også som minimum have i Danmark, siger Benny Buchardt Andersen til Jyllands-Posten.Investeringer i et sådant nyt erhvervsobligationsmarked vil kræve, at det kommer op i en vis størrelse, og finansdirektør i Erhvervs- og Vækstministeriet Christian Ølgaard, der står i spidsen for ministeriets undersøgelse af erhvervsobligationerne, bekræfter, at etablering af en børs for nye obligationer er under overvejelse. Resultatet af ministeriets undersøgelse ventes klar først i oktober.

BNB