Pensionskasse: Tobak er en rigtig god investering

Mens det for Sampension i mange år har været en glimrende investering at have aktier i British Tobacco, siger pensionskasserne for læger og sygeplejersker af etiske grunde nej til at investere i tobak.

Hos Sampension venter investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen spændt på børsnoteringen af Scandinavian Tobacco. På billedet rulles der cigarer på Scandinavian Tobaccos datterselskab General Cigar i Den Dominikanske Republik. Foto: Scandinavian Tobacco Group Fold sammen
Læs mere

Økologi, bæredygtighed og etisk forbrug er i hastig fremmarch i Danmark. Hver dag kan forbrugere vælge mange økologiske og bæredygtige varer på supermarkedernes eller specialbutikkernes hylder.

Men når det kommer til etik og tobak, som man kan få dødelig kræft af, har en række danske pensionskasser tilsynelandende ingen dårlig samvittighed. De investerer i tobaksaktier, der giver et solidt afkast.Blandt de pensionskasser og institutionelle investorer, der har placeret penge i tobaksaktier, som FN i øvrigt ikke finder socialt ansvarligt at investere i, er Sampension og AP Pension.

»Tobaksaktier har givet os et godt afkast. Vi har f.eks. investeret i British American Tobacco, der har været en glimrende investering gennem mange år,« siger investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen fra Sampension, der er pensionskasse for HKere i staten, kommuner og virksomheder som PostDanmark og KMD.

»I Sampensions socialt ansvarlige investeringspolitik lægger vi vægt på, at de firmaer, vi investerer i, overholder menneskerettigheder og miljøpolitik. Og tobak er ikke faldet inden for det, vi har udelukket,« siger han.

»Står I i kø for at få fat i aktier i Scandinavian Tobacco, når selskabet bliver børsnoteret?«

»Vores børsnoterede danske aktier bliver forvaltet af Maj Invest. Her har de mandat til at investere på vores vegne, hvis de synes, at et selskab er værd at investere i,« siger Henrik Olejasz Larsen. Han understreger, at Sampension venter spændt på børsnoteringen af Scandinavian Tobacco, da der er få børsnoteringer i Danmark.

AP Pension har 35 mio. kr. i tobaksaktier eller 1,5 promille af selskabets samlede portefølje. AP Pensions administrerende direktør Søren Dal Thomsen peger på, at tobaksaktier er et godt aktiv at have i porteføljen.

»Tobaksaktier fylder ikke særligt meget i vores portefølje, men det kunne godt være sådan. De penge, tobaksselskaberne tjener, bliver til cash flow, som bliver udbetalt til aktionærerne. Det sker enten som udbytte eller aktietilbagekøb. Og det har stor værdi for os. Derfor er tobaksaktier et godt aktiv for os som pensionskasse,« fastslår Søren Dal Thomsen.

Selv om PensionDanmark investerer i fire tobaksaktier, ønsker ledelsen ikke at kommentere enkeltinvesteringer.

Og så er der i øvrigt den krølle på halen, at godt nok har AP Pension og PensionDanmark tobaksaktier, men selskaberne siger, at de følger FNs principper og politik for socialt ansvarlige investeringer, SRI. SRI-politikken forbyder investeringer i klyngebomber, kemiske og biologiske våben – men også i tobak. Begge selskaber har et SRI-program, som imidlertid ikke forbyder tobaksinvesteringer.

Norske Oljefondet, der er verdens største nationale investeringsfond, har af etiske årsager sortlistet omkring 20 tobaksaktier. Fonden udelukker bl.a. investeringer i aktier i verdens største cigaretproducenter Philip Morris og British American Tobacco.

Herhjemme er Lægernes Pensionskasse og PKA, som blandt andet tæller den store pensionskasse for sygeplejersker, lægesekretærer og røntgenassistenter, blandt de få større danske pensionskasser, som har valgt tobaksinvesteringer fra.

I 2000 traf Lægernes Pensionskasse af etiske årsager beslutning om ikke direkte at investere i rene tobaksvirksomheder. Konsekvensen blev, at pensionskassen ikke investerer i selskaber, der har tobaksproduktion som hovedaktivitet eller hovedindtægtskilde.

Fra 2016 omfatter pensionskassens sortlistning af tobaksaktier også e-cigaretter, som ifølge Lægeforeningen bør ligestilles med almindelig tobak.

Alle virksomheder, hvis hovedindtægt kommer fra tobak, er ligeledes sortlistet af PKAs pensionskasser. Den beslutning blev truffet for nogle år siden, da medlemmerne ville have, at PKA stoppede med at investere i tobak.

»Rigtig mange af vores medlemmer arbejdede i sundhedssektoren. De syntes, at det stemte meget dårligt overens med, at deres pensionskasse investerede i tobak, samtidig med at man stod og behandlede kræftsyge på hospitalerne, hvor tobak er en væsentlig årsag til sygdommene,« siger PKAs administerende direktør Peter Damgaard Jensen.