Pensionskæmper på rov blandt de små

Der er udsigt til færre pensionskasser i Danmark. De konstant voksende krav fra både lovregulering og kunder gør livet så svært for dem, at de bliver tvunget til at søge sammen i større enheder.

Foto: Nils Meilvang.
Læs mere
Fold sammen

Om få år vil antallet af pensionskasser her i landet være betydeligt mindre end i dag. Danmark er præget af mange pensionskasser, hvoraf nogle er så små, at de får svært ved at honorere stigende krav fra omverdenen - både kunder og lovgivere. Derfor kan tusinder af danskere formentlig regne med over de kommende par år at få deres årlige pensionsopgørelse fra en ny forvalter.

Søren Andersen, tidl. direktør i Willis.

»Der er i cirka 20 spillere på pensionsmarkedet i dag. Det er der ikke brug for. Der er behov for en vis mængde spillere, så der er tilstrækkelig konkurrence. Men det vil ikke være nogen katastrofe, hvis det nuværende antal blev halveret.«


»Der er i cirka 20 spillere på pensionsmarkedet i dag. Det er der ikke brug for. Der er behov for en vis mængde spillere, så der er tilstrækkelig konkurrence. Men det vil ikke være nogen katastrofe, hvis det nuværende antal blev halveret. Jeg tror, at vi vil se en konsolidering inden for de næste to til tre år. Hvor mange, vi ender med, er svært at sige. Det afhænger også af, om nogle af pensionskasserne finder sammen i andre former for samarbejder end direkte fusioner,« siger Søren Andersen, der frem til 1. august var direktør i forsikringsmæglervirksomheden Willis.

Koncerndirektør for landets største pensionsselskab PFA Pension Allan Polack er heller ikke i tvivl om retningen.

»Der er et relativt stort antal – 29 – pensionsudbydere herhjemme. Når jeg taler med folk i udlandet, tror de, at det er en joke, at der er så mange udbydere på et så lille marked. Kravene til det professionelle pensionmarked er øget voldsomt. Derfor vil der færre aktører fremover,« siger Allan Polack.

En af de pensionsaktører, der kigger sultent på de mindre pensionskasser, er Sampension, der nu opruster på flere fronter for at gøre sig klar til at vokse – både ved at tilbyde sig som partner for mindre pensionskasser og ved at tage kunder i bundter, såkaldte gruppe- eller firmapensionsordninger, fra de andre selskaber.