Pensionskæmpe køber tysk butikscenter for 1,6 milliard

Landets største pensionstank investerer for første gang i udenlandske indkøbscenter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I jagten på ejendomsinvesteringer, der kan supplere de meget lavt forrentede obligationer, har ATP med en check på 1,6 milliarder kroner købt 95 procent af indkøbscentret Waterfront i den gamle hanseby Bremen i det nordlige Tyskland.

Det er den første udenlandske investering i butikscentre for ATP, der er landets største pensionspengetank med en formue på over 770 milliarder kroner - heraf er omkring 33,5 milliarder kroner investeret i mursten herhjemme og i udlandet.

»Waterfront-shoppingcentret er en attraktiv investering, da centret matcher ATP’s ønske om lange og stabile cash flow (pnegestrømme, red.) fra velbeliggende ejendomme med lav risiko. ATP Ejendomme vil øge sit fokus på netop denne type ejendomsinvesteringer i både Danmark og i udlandet,« udtaler Michael Nielsen, direktør for ATP Ejendomme.

Læs Berlingske-portræt af Michael Nielsen

Købet af Bremen-centret sker i samarbejde med tyske ECE, som har overtaget de sidste fem procent. I forvejen har ATP og ECE blandet blod flere steder - eksempelvis ejer de i fællig det store Rosengårdcenter i Odense.

Waterfront har butiksarealer på 44.000 kvadratmeter - det svarer til godt seks fodboldbaner. Centret er fuldt udlejet til 120 butikker, herunder mærker som H&M og Intersport, og der bliver hvert år aflagt otte millioner kundebesøg. Centret fra 2008 har også biografer samt et stort område med cafeer og restauranter. Den daglige drift skal håndteres af ECE, der er ejet af den tyske Otto-familie og i forvejen holder styr på næsten 200 butikscentre.

ATP gennemførte for lidt over et år siden sin største udenlandske ejendomsinvestering, da selskabet for noget over tre milliarder kroner købte 90 procent af et stort kontorkompleks i den belgiske hovedstad Bruxelles.

Herhjemme ejer ATP helt eller delvis blandt andet FN-byen på Marmormolen ved Nordhavn, Christansbro-komplekset på Christianshavn med Nordea som storlejer, DONG-hovedsædet i Gentofte, Ålborg Storcenter, et nybygget og foreløbigt tomt kontorhus på Langelinie, de snart færdige Axel Towers-kontortårne over for Tivoli samt Falkoner-komplekset på Frederiksberg, hvor hotelkæden Radisson Blu har opsagt sit lejemål fra udgangen af 2016.

Læs om ATPs planer for Falkoner-komplekset på Frederiksberg

Se billedserie af ATPs FN-by på Marmormolen