Pensionskæmpe køber Danmarks mest berømte postbygning

Postbygningen på Købmagergade er overtaget af pensionsselskabet PFA, som vil forvandle 1700-talsejendommen til butikker og kontorer og investerer langt over en halv milliard.

Posthuset i Købmagergade. Her hovedindgangen i Købmagergade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en check på 400 millioner kroner har PFA Pension købt den historiske postbygning på Købmagergade i hjertet af København af PostNord, som postvæsnet hedder nu om stunder.

Men oveni kommer trecifrede millioninvesteringer, når PFA Pension vil omdanne ejendommen til butikker og kontorer.

"Det er et superspændende projekt. Vi går i gang med kost og skovl straks i det nye år og forventer at få de første lejere ind i løbet af næste år. Vi investerer omkring 200 millioner, og det kan måske komme helt op på 300 millioner, hvis vi kan udnytte den store kælder til detailhandel og kan få lov til at overdække den store gård," siger ejendomsdirektør Michael Bruhn til Berlingske Business.

Butikker og kontorer

Målet for PFA er at få butikker, gerne store af slagsen, i stueplan, på første sal og gerne også i kælderen. De øvrige etager skal bruges til kontorer, og Michael Bruhn har allerede "konkrete forhandlinger" med mulige lejere. Den endelige omdannelse af den delvist fredede bygning afhænger også af drøftelser med Københavns Kommune.

Bygningskomplekset er på godt 16.000 kvadratmeter plus en stor kælder. PostNord bruger i øjeblikket en tredjedel af arealet, men rykker ud i løbet af efteråret 2015.

"Om 12-18 måneder forventer jeg, at vi kan have det meste af huset klar til nye lejere," vurderer Michael Bruhn, der styrer ejendomsinvesteringerne i landets største private pensionsselskab.

PFA Pension er eneejer, men udvikler den historiske bygning i samarbejde med virksomheden Revco, der også stod bag forvandlingen af det gamle telefonhus i Nørregade til Sankt Petri Passage med kontorer.

Ældgammel bygning

Handlen omfatter en af Københavns mest kendte og ældste bygninger - den blev opført i årene efter den store brand i 1728 og har således mere end et kvart årtusinde på bagen.

I 1779 rykkede datidens postvæsen ind, og indtil for få år siden var Købmagergade et centralt og travlt omdrejningspunkt for uddelingen af breve og pakker i hovedstaden - og et velbesøgt postkontor for mange københavnere og masser af kontorer, butikker, virksomheder og institutioner i Indre By.

I dag er alverdens postvæsner under hårdt pres, fordi vi sender tingene digitalt og sjældent kommer på posthuset. Derfor satte PostNord - koncernen med det danske og svenske postvæsen - bygningen til salg, og dén beslutning undrede mange. For eksempelvis spurgte Berlingskes Bent Blüdnikow, om nutidens postvirksomhed slet ikke føler nogen forpligtelse for kulturarven.

I hvert fald leder PostNord nu efter nye ekspeditionslokaler, hvor borgere og virksomheder i det centrale København kan indlevere pakker og lignende - talrige steder i landet er den slags funktioner rykket ind i lokale supermarkeder. Desuden søger PostNord efter lokaler til postmuseet, som også ligger i den historiske bygning.

Og lad os runde af med den tragiske begivenhed, som i 1989 satte Købmagergade på alles læber. For det var her, en ung politibetjent en tidlig novembermorgen blev skudt og dræbt i kølvandet på et væbnet røveri mod postkontoret begået af en venstreorienteret gruppering, der senere skulle blive kendt som Blekingegadebanden.