Pensionsbranche udfordrer vej mod øget åbenhed

En række pensionsselskaber er slået ind på en farlig kurs, der ultimativt kan få hele branchens lange vej mod åbenhed og gennemsigtighed til at krakelere.

Pensionsselskaber opretter datterselskaber – såkaldte fondsmæglerselskaber – der kan fungere som perfekte skjulesteder for høje omkostninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række pensionsselskaber er slået ind på en farlig kurs, der ultimativt kan få hele branchens lange vej mod åbenhed og gennemsigtighed til at krakelere. Pensionsselskaber opretter datterselskaber – såkaldte fondsmæglerselskaber – der kan fungere som perfekte skjulesteder for høje omkostninger.

Inspirationen kommer oprindeligt fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond – LD – der for år tilbage skabte fondsmæglerselskabet LD-Invest – i dag Maj Invest – som kom under heftigt offentlig kritik for ejerskaber til pensionsdirektørerne, store aflønninger og bonusser, der førte til kritik fra Rigsrevisionen.

Den udvikling frygter flere eksperter kan have spredt sig til resten af pensionsbranchen, da etablering af fondsmæglerselskaber giver pensionsselskaberne rig mulighed for at kamuflere deres omkostninger.

»Jeg vil sige det sådan, at med et fondsmæglerselskab er det meget enklere at flytte omkostningerne rundt mellem selskaberne, så de ikke fremgår af de nøgletal, der præsenteres for medlemmerne af pensionskassen. Det er så at sige muligt at proppe omkostninger ned i fondsmæglerselskabet, så de officielle nøgletal ser pænere ud, og det gør dem reelt ligegyldige. Særligt de nøgletal, som Finanstilsynet kræver opgjort,« siger adm. direktør og aktuar Søren Andersen fra Invensure.

»Der kan være gode argumenter for at oprette et fondsmæglerselskab. Men jeg må indrømme, at de gør mig utryg som pensionsrådgiver. Der er ikke nogle ensartede måder, som de opgør tallene på, det er reelt op til selskaberne selv. Hvad sker der eksempelvis med aktiehandler og kurtager, det kan vi ikke se. Det er absolut ikke en udvikling, der bidrager til åbenhed og gennemsigtighed i pensionsbranchen,«  siger pensionsmægler og aktuar Jørgen Svendsen.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 30.

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her