Pensionsafkast – fra jubelår til grå hverdag

Efter jubelåret 2014 er afkastet på danskernes pension dykket med 50 mia. kr. i årets første halvår. Afkastet blev på lige under 36 mia. kr. og er nu tilbage på det mere normale niveau, siger både pensionsselskaber og eksperter.

Pengene falder ikke ned i pensionsopsparernes lommer med samme hast som sidste år. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De supergode solskinsdage med gevinst på alle hylder er forbi for danskernes pen­sionsafkast. Efter rekordåret i 2014 er afkastet tilbage til den mere grå hverdag. Det samlede afkast for de største pensionsselskaber og pensionskasser er dykket med over 50 mia. kr. i første halvår i år i forhold til sidste år.

Det viser beregninger, som Berlingske Business har lavet på baggrund af halvårsregnskaber fra otte af landets største pen­sionsselskaber. Mere præcist kunne de otte pensionsaktører i årets første seks måneder præstere et samlet afkast til deres kunder og medlemmer på i alt 35,9 mia. kr. I samme periode sidste år var afkastet på 87,3 mia. kr. I andet halvår af 2014 var afkastet på 77 mia. kr.

Fra pensionseksperter og pensionsselskaber lyder meldingen, at hvor sidste år var helt usædvanligt med gevinster på både aktier og obligationer, er vi nu tilbage til mere normale tider, hvad afkastet angår.

Pensionsekspert og tidligere direktør i Willis Søren Andersen tvivler på, at der igen kommer et år som 2014, hvor stort set alle investeringer bare gav et plus. Det vil kræve et nyt betydeligt rentefald, og at aktiekurserne samtidig går i vejret. Koncernfinansdirekør i PFA Pension Anders Damgaard er meget enig.

»Vi er ved at være tilbage ved normalen med afkastene, men målt på halvåret er vi stadig lidt over, hvad vi forventer fremover. Aktierne har klaret sig lidt bedre end ventet i foråret. Blandt andet har danske aktier givet et afkast på 30 pct. Det er langt over det, vi kan forvente på langt sigt,« siger Anders Damgaard, der fremhæver, at i første halvår 2014 havde PFA et kæmpe afkastbidrag fra vores renteafdækning og obligationsbeholdning.

»Det kom af det rentefald, der var i det halvår. Vi har ikke set et tilsvarende rentefald i år, og det er den største forklaring på det mindre afkast her i år,« siger Anders Dam­gaard.

Den længere periode med rentefald sidste år gav også den usædvanlige situation, at danskere med de gammeldags og mere sikre pensioner med garantier i mange tilfælde fik et højere afkast end danskere med opsparing i de nye, men mere risikofyldte markedsrenter.

Sådan bliver det ikke i år, så på det punkt er vi også tilbage ved normalen. Anders Damgaard forventer, at afkastet hos PFA for året som helhed formentlig vil ende på omkring syv pct. for kunder med markedsrente og middelrisiko, mens afkastet for danskere med gennemsnitsrente sandsynligvis vil blive på fra nul til to pct.

For danskerne er afkastet på pensionen vigtigt at holde øje med, fordi det har stor indflydelse på, hvor godt man kan leve som pensionist.

»Jo længere man har til pension, desto mere betyder det. Tager vi lidt høkerregning, vil én pct. mere i afkast hvert år i 30 år give ca. 35 pct. mere til forbrug, når man går på pension,« siger Anders Damgaard, der fremhæver, at med mere på pensionsdepotet kan man vælge mellem enten en højere pen­sionsydelse ved samme pensionsalder eller tidligere pensionsalder med samme ydelse.

»Eksempelvis er den forventede rest­levetid for en 65-årig kvinde cirka 23 år. Med 35 pct. mere på depotet vil man kunne gå på pension cirka fem år før. Havde sidste års høje afkast fortsat, havde man kunnet vælge at gå fra flere år før,« siger Anders Damgaard.

Ser man på de enkelte selskaber, er det umiddelbart Industriens Pension og PensionDanmark, der har haft den mindste nedgang i afkastet i årets første seks måneder, mens der har været store dyk hos de fire store, kommercielle pensionsselskaber i form af PFA, Danica, Sampension og Nordea Liv & Pensioner.

Søren Andersen fremhæver, at det ikke har så meget at gøre med, hvor gode selskaberne har været til at investere, men derimod mere i hvilket omfang de udbyder henholdsvis markedsrente og gennemsnitsrente.

PensionDanmark og Industriens Pension har udelukkende markedsrenter. Derfor kan de snildt liste sig uden om at have store mængder obligationer, der i mere normale tider tøffer af sted med afkastet. Omvendt har PFA, Danica og Nordea mange kunder med garantier på deres pensioner. De er derfor nødt til at investere flere penge i de lange obligationer.

Problemet for danskere med garantier på deres pension er, at selv om en garanti kan være rar at have, vil de få, hvad de er lovet i forhold til garantien, men ikke mere. Har man garantier, er det derfor tid til at gøre op med sig selv, om de er værd at beholde, eller om tiden er kommet til at skifte over til markedsrente, påpeger Søren Andersen.

»Hvis du er i markedsrente, skal du være glad for, at der er kommet et fornuftigt afkast på dit pensionsdepot. Hvis du er i gennemsnitsrente, er situationen den samme som for et halvt år siden. Du skal grundigt overveje, hvad garantien betyder for dig. I gennemsnitsrente kan man ikke forvente at få meget mere end selve garantien,« siger Søren Andersen.

»Sagt på en anden måde skal man spørge sig selv, om man skal investere i obligationer til en halv pct. i rente i de næste 50 år,« siger Søren Andersen, der understreger, at den samlede pensionsopsparing er to til tre gange større end de samlede friværdier. Derfor er det uhyre vigtigt, at danskerne for alvor interesserer sig for deres pension.

De fleste af de kommercielle pensionsselskaber tilbyder i øjeblikket deres kunder at omlægge deres pensioner med garantier til de nye markedsrenter. Kunderne får en bonus med, hvis de gør det. Størrelsen på bonussen afhænger af renten. Jo mere renten stiger, desto mindre bliver bonussen.