PenSam får pisk for manglende vilje og evne

Finanstilsynet var ude med en politianmeldelse af PenSam i november på grund af IT-koks. Nu dukker endnu en uheldig tilsynssag op. Ny formand vil rette op på problemerne.

Finanstilsynet kritiserer i et internt brev, som Business er i besiddelse af, pensionskassen PenSams bestyrelse på en række grundlæggende områder. Bestyrelsesformand Jens Stenbæk ser ikke den store dramatik i omtalen og mener, at Finanstilsynet må uddybe kritikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Der er nok at tale om, når PenSam Livs bestyrelse for første gang mødes i morgen til bestyrelsesmøde i en skrumpet bestyrelse, der også har fået ny formand og næstformand. Man må gå ud fra, at et af de første punkter på den netop konstituerede formand Jens Stenbæks dagsorden er en ny omgang hård kritik fra Finanstilsynet. Kritikken fremføres i et internt brev til bestyrelsen fra den 27. december, som Business er i besiddelse af.

Kritik på grundlæggende områder

I brevet orienterer direktør Helen Kobæk bestyrelsen om arbejdet med implementering af en række IT-løsninger. Finanstilsynet har udtrykt skepsis af »bestyrelsens aktuelle handlekraft og bestyrelsens evne til at implementere systemfunktionalitet«, som er nødvendig for, at selskabet kan følge tilsynets regler for den såkaldte tabsdækning og hensættelsesgrundlag. Men tilsynet er ikke tilfreds med hverken redegørelsen for, hvordan PenSam vil rette op på problemerne, eller at PenSam har sat tidsrammen til 2014. Konkret skriver Finanstilsynet, at de »ikke finder redegørelsen tilstrækkelig til at betrygge dem i selskabets vilje og evne«. Tilsynet er så usikre på situationen, at de vil have PenSam til at lave en egentlig kontrakt med softwareudvikleren Edlund, der forpligter begge parter til at gennemføre projektet.

Brevet til bestyrelsen kom efter, at PenSams governancedirektør Peter Østergaard i begyndelsen af december havde orienteret bestyrelsen mundtligt om sagen. Ifølge kilder, der var til stede til mødet, blev bestyrelsesmedlemmerne overrasket over den hårde melding fra Finanstilsynet. Oplevelsen var, at man først for sent blev orienteret om en ellers vigtig dialog mellem Finanstilsynet og PenSams direktion. Meldingen kom kun kort tid efter, at samme tilsyn havde politianmeldt selskabet for IT-koks, der i årevis havde forårsaget, at tusindvis af pensionskunder ikke har fået sine lovpligtige pensionsoversigter. Altså har Finanstilsynet været ude med skarp kritik af PenSams IT-systemer på efterhånden en række grundlæggende områder.

Det er langt fra første gang, IT har ført til problemer i finansielle virksomheder. I brevet understreger Finanstilsynet, at bestyrelsen ikke må overlade ansvaret af den daglige drift til direktionen. Det siger Caspar Rose, der er professor på Center for Corporate Governance på Copenhagen Business School i København. Han kalder det en »absolut alvorlig situation« for PenSam:

»Det er noget af det mest grundlæggende, de omtaler. Man skriver simpelthen, at de ikke har styr på det her,« siger Caspar Rose.

Som nykonstitueret formand for PenSam Liv har Jens Stenbæk ikke været med til at lave de planer og den redegørelse, som tilsynet kritiserer. Stenbæk blev udpeget som en af arbejdsgivernes to repræsentanter i bestyrelsen lige før jul. Kort forinden var samarbejdet mellem næstformand og FOA-boss Dennis Kristensen og daværende formand, socialdemokraten Thor Grønlykke, gået i hårdknude. Jens Stenbæk har derfor først for nylig skulle læse sig ind på Finanstilsynets kritik.

»Jeg har inviteret mig selv til møde i Finans-tilsynet for at betrygge dem om, der er en ny bestyrelse, og vi tager de her ting alvorligt. Det er ting, der haster. Det er naturligt, at Finanstilsynet er kritisk over for PenSam i det vadested, vi nu er i med et nyt formandskab. Det er naturligt, at tilsynet er årvågen og følger os tæt,« siger Jens Stenbæk.

Bestyrelsesformand ser ingen dramatik

På trods af at kontorchef for Finanstilsynets kontor for pensionskasser Carsten Brogaard ifølge Helen Kobæks brev skulle have sagt, at tilsynet ikke er betrygget om selskabets »vilje og evne«, mener Jens Stenbæk ikke, at direktørens skrivelse er usædvanlig i sit sprogvalg.

»Jeg ser ikke så meget dramatik i det. Det er en proces, der har været i gang siden foråret 2012,« siger Jens Stenbæk.

Men er det ikke lidt dramatisk, når der udover selskabets evner ligefrem nævnes selskabets vilje?

»Det er Finanstilsynet, der skal uddybe det. Jeg kan ikke genkende omtalen af manglende vilje fra de referater, jeg har stiftet bekendtskab med,« siger Jens Stenbæk.

Hvis den nye bestyrelsesformand vil bryde isen til det første bestyrelsesmøde, kunne han begynde med en god nyhed. En analyse i mandagens udgave af Børsen viste, at PenSam sidste år har haft et af de bedste afkasttal for landets pensionskasser på 12,8 procent.