Penneo i ny satsning på sikkerhed i skyen

I al hemmelighed har Penneo, der står bag en digital underskriftsløsning, udviklet et system til øget datasikkerhed i serverbaserede systemer. Det præmierer Markedsmodningsfonden med millioner.

Janek Borgmann er som chef for Panneo glad for Markedsmodningsfondens milliontilskud. ?Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valby-virksomheden Penneo er på vej til at få et ekstra ben at stå på. Penneo gør sig i dag i signeringsløsninger baseret på Nemid, men for tiden tester den et nyt system, der sender virksomheden på et nyt spor, og som har internationalt potentiale.

I Penneo-dirtektør Janek Borgmanns optik har projektet endda et meget stort potentiale. For det angriber et datasikkerheds­problem, som stadigt flere bokser med. Nemlig det sikkerhedsproblem, der opstår, når flere og flere gemmer deres data på eksterne servere, populært kaldet »i skyen« – på engelsk »the cloud«.

»Vi er grundlæggende et signeringsfirma, der benytter os af Nemid. Men i og med, at vi også er en cloudservice, er det vigtigt for os at beskytte de data, vi bestyrer. I dag bliver data gemt langt væk, og det rejser spørgsmålet, hvor sikkert er det?« lyder det fra Janek Borgmann, der tilføjer:

»Det er et verdensproblem – og det vil vi forøge at løse fra Valby. Vi har en løsning, hvor man splitter krypteringsnøglen i tre og gemmer den på forskellige cloud-services. Det er en løsning, der er tænkt internationalt fra begyndelsen af, og det er én, som, vi tror, har potentiale til at blive større end Penneo-biksen.«

Virksomheden Penneo blev etableret i begyndelsen af 2014 og fik i slutningen af året Janek Borgmann ind som direktør. Han har 15 års erfaring fra internationale techkæmper som Dell, Fujitsu og Google, og hans job har været at udrulle Penneos koncept, der er målrettet virksomheder, advokat-, konsulent og administrationskontorer, som har behov for at kunne underskrive dokumenter digitalt.

Valby-virksomheden er på blot et års tid vokset til at have 14 ansatte, have mere end 150 kunder og et stabilt cashflow, og forventningen er ifølge direktøren, at den nye virksomhed når et resultatmæssigt »breakeven« allerede i indeværende år.

Da virksomheden er en mindre en af slagsen – og selvsagt ikke har en polstret pengetank – har det været mere end vigtigt, at den statslige Markedsmodningsfond har valgt at støtte datasikkerhedsprojektet med 4,6 millioner kroner, som det blev offentliggjort i slutningen af sidste uge.

»Pengene fra Markedsmodningsfonden betyder alt. Vi er stadig en lille virksomhed. Fonden kalder vores projekt »spændende«, og det er nok ikke noget tilfælde. Sikkerhedsspørgsmålet i skyen er oppe i tiden, og vi har undersøgt markedet. Det er masser af mennesker, der arbejder med kryptering, men vi har ikke set nogen, der har samme nøgle­løsning som os,« siger han.

Endnu et lag af sikkerhed

Grundlæggende handler Penneos datasikkerhedssystem om at få krypterings­nøglen væk fra lokal hardware. Den skal også ud i skyen. Ved at splitte nøglen i tre og lægge tredjedelene på nogle af de store lagringsaktørers servere, eksempelvis hos Google, Amazon og lignende, vil der opstå endnu en lag af sikkerhed. Det skyldes, at hackere måske godt kan liste sig igennem et selskabs datamur – men det er ifølge Janek Borgmann usandsynligt, at de skal kunne forcere tre selskabers sikkerhedsmure uden at blive opdaget.

Penneos serversikkerhedsløsning kommer til at hedde »Sepior«, og Janek Borgmann forventer at lægge den og udviklingen af den i et søsterselskab til Penneo.

Flere uddannelses­institutioner har været med i udviklingen af softwaren, og Janek Borgmann forventer, at han kan få et produkt på hylderne inden for en overskuelig fremtid.

»Vi har sådan set et færdigt produkt, som vi nu kører betatests på. Nu får vi mulig­heden for at bære det ud til de store cloud-leverandører for yderligere tests. Vi regner med, at det om 12 måneder kan være i drift, og at det skal være kommercielt om 18 måneder. Det er meget spændende,« siger Penneo-direktøren og tilføjer:

»Vi har det for tiden som om, at vi er ved at vinde danmarksmesterskabet i digital signering – nu vil vi så prøve kræfter med den europæiske udfordring. Både med Penneo og med Sepior. Og sidstnævnte er altså bygget til verdensmarkedet. Der er meget cloud­-storage derude. Det her har et stort potentiale.«