Pengetank køber halvdelen af Københavns hemmelige ø

Pensionskassen Danica overtager 50 procent af den næsten ukendte Papirøen, hvor gamle lagerhaller om få år skal erstattes af boliger og erhverv.

Danica Pension er blevet medejer af et af de mest spektakulære byudviklingsprojekter i hovedstaden, Christiansholm kaldet Papir-øen, som ligger centralt i havneløbet lige over for Nyhavn og Skuespilhuset, men var stort set ukendt indtil for et år siden.

Dengang flyttede blandt andre Experimentarium og Copenhagen Street Food-markedet ind i de forladte papirhaller, og når de midlertidige lejekontrakter udløber ved årsskiftet 2017-2018, vil der formentlig blive indledt en omfattende byudvikling af øen på knap 28.000 kvadratmeter svarende til fire fodboldbaner.

»Jeg kan bekræfte, at Danica er trådt ind som investor; vi ejer 50 procent af et nydannet udviklingsselskab, CØ P/S. Christiansholm ø har en attraktiv beliggenhed, og vi opfatter det som en langsigtet, værdifast investering for vores kunder,« siger ejendomsdirektør Peter Mering til Berlingske Business.

Sidste år blev der indgået et udviklingssamarbejde om øen mellem det offentlige udviklingsselskab By & Havn og projekt- og ejendomsselskaberne Nordkranen og Union Holding, der nu har fået Danske Banks store pensionsselskab med i folden.

Det sikrer større økonomiske muskler og mere tålmodige penge i en tid, da en del banker stadig er forsigtige med byggeprojekter – senest aktualiseret med de nylige økonomiske kollapser hos såvel den tidligere Keops-ejer Ole Vagner som flere selskaber ejet af ejendoms- og projektmagerduoen Christian Gjersøe og Kim Schlichter.

Den delvist kunstige ø blev i 1723 overtaget af flåden, som brugte den til kanonlager. Mange årtier senere, i 1958, blev den overtaget af dagspressen, som byggede store lagerhaller til de enorme papirruller. Den slags bliver nu om stunder kørt direkte fra papirfabrikker i vores nordlige nabolande til trykkerierne, så hallerne blev forladt i slutningen af 2012.

Kort efter fik øen dog fornyet liv, fordi Experimentarium får bygget nyt på Tuborg Havn og derfor havde brug for midlertidige lokaler. Også andre er rykket ind på øen, som de færreste københavnere hidtil havde aflagt besøg. Det gælder Copenhagen Street Food med restaurant og madmarked, tegnestuen COBE og få andre virksomheder.

Alle har kontrakter senest til december 2017, og på det tidspunkt ventes øen at være klar til en omfattende byudvikling – og at have fået en stibro over havneløbet.

Peter Mering fra Danica Pension bekræfter, at ø-ejerne og By & Havn har indledt drøftelser med Københavns Kommune, som senere skal vedtage en ny lokalplan for Chri-stiansholm.

Danica-direktøren oplyser, at der ikke er truffet beslutning om, hvad eller hvor meget der kan blive bygget på øen, men et kvalificeret bud vil være, at der overvejende kommer boliger kombineret med blandt andet kontorer. Hvis området får en bebyggelsesprocent på 150, vil det give mulighed for over 40.000 kvadratmeter byggeri. Det kan beløbsmæssigt svare til noget over en milliard kroner i projektsum og eksempelvis til cirka 400 familieboliger.

Et miks med stor boligandel vil passe godt med, at København årligt får 8.000-10.000 nye indbyggere. Tidligere har By & Havn-direktør Jens Kramer Mikkelsen udtalt, at han var sikker på, at der både kom »boliger, erhverv og offentligt tilgængelige funktioner«.