Pengeregn til kreditorer i IT Factory-kollaps

Det gamle KPMG har indgået forlig med konkursboet efter IT Factory, der kollapsede efter omfattende svindel begået af Stein Bagger. Kreditorerne kan se frem til at få dækket 30 procent af deres tab på Stein Bagger.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er aldrig rart at skulle hoste op med 333 millioner kroner. Ikke desto mindre glæder revisorerne sig over, at der nu kan sættes punktum for en sag, der har varet siden 2008.

»Vi er ikke glade for at skulle betale 333 millioner kroner, men vi er tilfredse med, at den nu er afsluttet,« siger Jesper Dan Jespersen, der er forretningsfører for CJ Partnership I/S, som består af partnerkredsen bag det gamle revisionsselskab KPMG C. Jespersen.

Tilfredsheden skyldes, at sagen er afsluttet med et forlig med konkursboet bag IT Factory, der gik konkurs som følge af omfattende svindel begået af tidligere direktør Stein Bagger.

Mens kuratorerne med advokat Boris Frederiksen, Kammeradvokaten, i spidsen har været i konflikt med revisorerne om revisoransvaret, har Stein Bagger afsonet sin straf på syv års ubetinget fængsel. Han blev prøveløsladt i 2014 efter fem år bag tremmer.

Stein Bagger blev idømt erstatningsansvar, og han modtog dom for bedrageri og dokumentfalsk, og ved strafudmålingen var det en skærpende omstændighed, at han havde vildledt revisorerne.

Ikke desto mindre har revisionerne og kuratorer været, det de kalder, »en professionel uenighed mellem sagens parter om ansvarsforhold og erstatningspligt i relation til revisionen i IT Factory A/S for årene 2005 til 2008.«.

Ved at indgå forlig slipper parterne for at lufte uenigheden for domstolene, og dermed havne i forløb, hvor sagen kunne gå fra domstol til domstol, som efter alt at dømme kunne vare fem til syv år mere.

»Det har været et meget langvarigt forløb, hvor der er gennemført en masse undersøgelser og ført en lang række diskussioner mellem kuratoren og os. Nu er det et afsluttet kapitel,« siger Jesper Dan Jespersen, som i dag er partner i konsulent- og revisionshuset EY, som det gamle KPMG C. Jespersen fusionerede med i 2014.

Oprindelig havde konkursboet rejst et krav mod det gamle KPMG på 987 millioner kroner. Forliget ender på en fjerdedel, nemlig 222 millioner kroner plus renter på 111 millioner kroner. Partnerkredsen i det gamle KPMG er imidlertid forsikret, og partnernes forsikringsselskaber har derfor godkendt og betalt forligskravet.

For at forstå, hvem der har modtaget kravet skal vi skrue tiden tilbage. I 2008 oprettede partnerne bag KPMG C. Jespersen et interessentselskab, som hedder CJ Partnership. Det selskab stod bag pensionsforpligtelser til partnerne plus gamle sager, heriblandt IT Factory. Efterfølgende har partnerskabet bag KPMG C. Jespersen fusioneret med EY, mens interessentselskab CJ Partnership ikke fulgte ed ind i fusionen.

Det nye KPMG og EY er derfor ikke involveret i sagen med konkursboet IT Factory, men alene CJ Partnership, selv om partnerne nu primært er tilknyttet EY.

Med forliget er sagen afsluttet.

De 333 millioner kroner betyder, at der nu kan sendes penge tilbage til kreditorer, som ifølge Boris Frederiksen kan se frem til en dividende på 30 procent.

Det betyder, at 11 leasingselskaber og de store tabere Danske Bank og IBM kan se frem til at få knap en tredjedel af deres tab på Stein Bagger dækket.

Boris Frederiksen forventer at pengene udbetales i september, mens han vil bruge omkring et år i et forsøg på at hente penge hjem fra Stein Baggers partner Michael Ljungman, som ifølge en domsafgørelsen skal betale 200 millioner kroner til konkursboet. Boris Frederiksen er dog noget skeptisk over for, om det lykkes at få pengene hjem, men omvendt skal forsøges gøres endnu en gang.