Pengeregn over Tryg- og Nordea-kunder

TryghedsGruppens formue på 40 mia. kr. deles nu op i to, så Nordea Liv & Pension-kunderne får otte mia. kr., mens Tryg-kunderne får 32 mia. kr. og desuden kan se frem til en årlig bonusbetaling.

Jørgen Huno Rasmussen, bestyrelsesformand i Tryg og TryghedsGruppen, har sammen med det øvrige repræsentantskab i TryghedsGruppen vedtaget en række historiske ændringer i selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en historisk beslutning, der onsdag blev taget på Hotel Marriott i København af TryghedsGruppen - det selskab, der ejer hovedparten af forsikringsselskabet Tryg.

TryghedsGruppens 1,2 mio. medlemmer, der er alle kunder i Tryg og Nordea Liv & Pension i Danmark, kan nu se frem til at få større gavn af den formue på 40 mia. kr., som de i sidste ende ejer via TryghedsGruppen.

Således var der bred opbakning i det 70 mand store repræsentantskab - 64 stemte for, mens 6 stemte blankt - for en række betydelige ændringer i TryghedsGruppen, der kan deles op i seks punkter:

1: Selskabet spaltes, så Nordea Liv & Pension-kunderne rykkes over i et nyt selskab med otte mia. kr., mens Tryg-kunderne bliver i det nuværende selskab med 32 mia. kr.

2: Der indføres en bonusordning for Tryg-kunderne, så de årligt vil få en del af den betalte forsikringspræmie retur. Også Nordea Liv & Pension-kunderne vil få en årlig bonus.

3: TrygFonden skal fortsat uddele omkring en halv milliard kroner årligt til velgørende formål. Det er besluttet, at der minimum skal uddeles én procent af formuen.

4: Det bliver gjort sværere at opløse TryghedsGruppen og dermed få udbetalt samtlige 40 mia. kr. på én gang.

5: TryghedsGruppens bestyrelse kan fremover finde bestyrelsesmedlemmer, som ikke er medlem af TryghedsGruppen.

6: Pressen får fremover delvis adgang til repræsentantskabsmøder i TryghedsGruppen.

Punkt 1:
Det væsentligste punkt er spaltningen. I øjeblikket er der omkring 1,2 mio. medlemmer i TryghedsGruppen, hvor omkring 900.000 er Tryg-kunder, mens omkring 300.000 er kunder i Nordea Liv & Pension. Der oprettes nu et nyt selskab kaldet NLP (Nordea Liv & Pension) fmba. Her rykkes de 300.000 NLP-kunder over, og de får otte mia. kr. af formuen med sig i likvide værdipapirer.

Til at starte med er det TryghedsGruppens nuværende bestyrelse og nuværende repræsentantskab, der ligeledes skal fungere som bestyrelse og repræsentantskab i det nye selskab, men det er planen, at der skal vælges både en ny bestyrelse - dette skal ifølge vedtægterne ske på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde, der senest skal indkaldes til en måned efter stiftelsen - samt et nyt repræsentantskab.

Som udgangspunkt skal sidstnævnte ske løbende i takt med at der årligt er valg i TryghedsGruppens fem regioner i landet, men det er muligt, at processen fremskyndes, så der hurtigere bliver valgt nye folk ind i repræsentantskabet. Det er op til det nye repræsentantskab i NLP fmba at beslutte, hvordan formuen på otte mia. kr. skal forvaltes fremover.

Imens fortsætter de 900.000 Tryg-kunder i det nuværende selskab TryghedsGruppen smba, hvor de vil have en formue på omkring 32 mia. kr., hvoraf en del er ejerskabet af 60 pct. af forsikringsselskabet Tryg.

Punkt 2:
Der indføres en bonusordning, så alle forsikringskunder i Tryg årligt vil få en del af den betalte forsikringspræmie tilbage. Tryg Forsikring har i de seneste år udbetalt et betydeligt beløb i udbytte, hvilket har betydet, at TryghedsGruppen som ejer af 60 pct. af aktierne har fået et årligt udbytte på godt en milliard kroner. En del af dette løbende udbytte fra Tryg til TryghedsGruppen skal udbetales til kunderne. Kunderne kan forvente at få 5-8 pct. af den betalte præmie retur årligt.

Også Nordea Liv & Pension-kunderne vil få en årlig bonus på omkring 0,1-0,15 pct. af opsparingen.

For både Tryg- og Nordea Liv & Pension-kunder vil det betyde ca. 400-500 kr. årligt for gennemsnitskunder. Første bonus udbetales i foråret 2016 på baggrund af årets resultat i 2015.

Punkt 3:
TryghedsGruppen betaler årligt omkring en halv milliard kroner til velgørende formål via TrygFonden. En lille gruppe på fem mand i repræsentantskabet ville vedtægtsbestemme, at der årligt skal udbetales minimum 550 mio. kr., uanset hvordan det er gået økonomisk det år i Tryg og TryghedsGruppen, men dette forslag blev nedstemt med 65 imod og kun de fem for.

I stedet blev det vedtaget, at TrygFonden som minimum skal udbetale én procent af formuen - dog kan dette fraviges, hvis situationen ikke er til det - men som udgangspunkt skal TrygFonden fortsat uddele omkring en halv milliard kroner årligt.

Punkt 4:
I TryghedsGruppens nuværende vedtægter står der, at selskabet kan opløses, hvis tre fjerdedele af repræsentantskabet stemmer for det. I så fald skal hele formuen på 40 mia. kr. udbetales til de omkring 1,2 mio. medlemmer. Dette bliver nu yderligere vanskeliggjort, eftersom vedtægterne ændres, så det fremover kræver ni tiendedele af stemmerne for at opløse selskabet.

Punkt 5:
Bestyrelsen i TryghedsGruppen udgøres af otte mand, hvoraf de fire også sidder i bestyrelsen i forsikringsselskabet Tryg. Ifølge de nuværende vedtægter skal alle otte bestyrelsesmedlemmer vælges blandt de 70 personer i repræsentantskabet, men det ændres nu, så bestyrelsen fremover har mulighed for at opstille op til to bestyrelsesmedlemmer, der ikke sidder i repræsentantskabet. Ifølge formand Jørgen Huno Rasmussen skyldes det, at forretningen bliver mere og mere kompleks, og at der derfor på et tidspunkt kan blive brug for kræfter udefra.

Punkt 6:
Det 70 mand store repræsentantskab repræsenterer alle TryghedsGruppens 1,2 mio. medlemmer, men det har tidligere været meget småt med oplysning til medlemmerne om, hvad der sker på repræsentantskabsmøder, der desuden har været lukket land for pressen. Inden for de seneste år har TryghedsGruppen åbnet delvis op, så der blandt andet har været afholdt et pressemøde i umiddelbar forlængelse af repræsentantskabsmøderne. Fremover vil pressen også få adgang til dele af selve repræsentanskabsmødet.

Disse seks punkter er som sagt besluttet af et meget enigt repræsentantskab, men inden det kan blive ført ud i livet, skal ændringerne godkendes i Erhvervsstyrelsen, Finanstilsynet og hos SKAT. Ifølge bestyrelsesformand Jørgen Huno Rasmussen skulle dette dog ikke give anledning til problemer.